Washingtonul îşi exprimă “îngrijorarea” faţă de instalarea de către Moscova a sistemelor de rachete

1

Statele Unite au exprimat “îngrijorare” în legătură cu riscul “destabilizării” în regiunea Kalinigrad, după decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.

“Noi am cerut Rusiei să nu ia nicio măsură care ar duce la destabilizarea regiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, precizând că Washingtonul a discutat cu Moscova despre acest subiect.

“Noi ne-am exprimat îngrijorarea (…) Ştim, bineînţeles, că statele din regiune s-au declarat preocupate (de decizia Rusiei) şi continuăm discuţiile cu ele”, a adăugat Harf.

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au exprimat, luni, preocupare în legătură cu instalarea de către Rusia a unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.

“Planurile de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează. Polonia a subliniat acest fapt în repetate rânduri”, se arată într-un comunicat comun emis de Ministerul polonez de Externe.

Rusia a instalat sisteme de rachete Iskander-M, cu rază scurtă de acţiune, în partea de vest a ţării, în apropiere de frontiera cu Uniunea Europeană, a confirmat Ministerul rus al Apărării. “Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în Regiunea militară Vest”, care include şi enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov. “Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional”, a dat asigurări oficialul rus.

Regiunea militară Vest include şi Moscova şi Sankt-Petersburg, întinzându-se până în zona arctică şi până în nordul Ucrainei.

Kremlinul a avertizat în 2011 că Rusia ar putea să instaleze în Kaliningrad sisteme de rachete Iskander, pentru a răspunde “ameninţărilor” reprezentate de un proiect al NATO şi al Uniunii Europene.

Cotidianul Bild a relatat sâmbătă că Rusia a instalat, în ultimele 12 luni, sisteme de rachete Iskander-M, numite şi SS-26, în apropierea frontierelor UE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Satu Mare mai are doar un singur INFECTAT cu Coronavirus

Încă o vindecare anunțată. În momentul de față în Satu Mare a mai rămas un singur caz activ de Coronavirus. Potrivit datelor oferite de Instituția...

Dilema Burdea

Cu toate că autoritățile sătmărene au reamenajat sensul giratoriu de la Burdea, cu delimitări ale benzilor de circulație, sunt unii șoferi care nici așa...

Viaţa artistică la Satu Mare după cel de al doilea război mondial

Viaţa în general, viaţa culturală, artistică după al doilea război mondial era săracă, tristă, pesimistă. Satu Mare după bombardările din septembrie 1944 arată jalnic,...

Infractor periculos, prins și încarcerat

La data de 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, au pus...

Hoațe din magazine, reținute de polițiști

La data de 6 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției oraș Tășnad au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi...