More


  Actorii sătmăreni cer separarea secţiilor Teatrului de Nord

  - Advertisement -

  conferinta

  La sediul Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă susţinută de conducerea trupei Harag Gyorgy. Cu această ocazie, directorul administrativ Peter Stier, fostul director artistic Bessenyei Istvan, şi noul director artistic al trupei, Bessenyei Gedo Istvan, au prezentat două aspecte importante legate de una dintre cele mai importante instituţii de cultură a municipiului Satu Mare. Un prim aspect a fost acela privind înfiinţarea a două teatre cu personalitate juridică distinctă din cele două secţii ale Teatrului de Nord Satu Mare, urmând ca ambele să funcţioneze în clădirea actuală. De asemenea, a fost anunţat noul director artistic al trupei Harag Gyorgy, acesta fiind Bessenyei Gedo Istvan, în locul tatălui său, Bessenyei Istvan, care a demisionat din motive de sănătate.

  Directorul Mihalache se opune
  Directorul administrativ Peter Stier a declarat că cererea înaintată Primăriei Municipiului Satu Mare a fost semnată de 90 din cei 131 de angajaţi ai Teatrului de Nord, în proporţie de 70%. Printre semnatari se numără directorul interimar Sorin Oros, fostul director artistic al Trupei Harag Gyorgy, Bessenyei Istvan, directorul administrativ Peter Stier şi contabilul şef al instituţiei, Doina Coleff, singurul opozant fiind directorul artistic al secţiei române, Andrei Mihalache. “Această idee se transformă într-o cerinţă din ce în ce mai accentuată, fiind inclusă în planurile manageriale ale doi manageri interimari consecutivi. Realizarea acestui punct se poate materializa doar în condiţiile unui management separat, adecvat. În România, Teatrul de Nord a rămas singura instituţie cu două secţii, română şi maghiară, administrată de autorităţi publice locale. Astfel, în prezent, secţia română concurează cu teatre româneşti cu management propriu, iar cei de la Harag Gyorgy cu teatre maghiare de sine stătătoare. Funcţionarea celor două trupe ca instituţii cu manageri proprii este o opţiune favorabilă, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, atât pentru public cât şi pentru finanţator, în cazul în care se adoptă un plan managerial pentru fiecare. Iar modelul după care s-au ghidat a fost acela al teatrului din Oradea. În urma sepărării secţiilor, teatrul românesc nou înfiinţat “Regina Maria” din Oradea a obţinut venituri mai mari”, a declarat Stier Peter.

  Bessenyei Gedo Istvan, noul director artistic
  Tot în cursul zilei de ieri a fost prezentat noul director artistic al trupei Harag Gyorgy, Bessenyei Gedo Istvan, fiul fostului director artistic Bessenyei Istvan, care şi-a dat demisia din cauza unor probleme de sănătate. Acesta din urmă a preluat conducerea trupei în iulie 2012, de la fostul director Keresztes Attila. Bessenyei Gedo Istvan a fost numit director artistic al trupei Harag Gyorgy de către directorul interimar al Teatrului de Nord, Sorin Oros. Noul director al trupei este dramaturg şi coordonatorul biroului PR al trupei Harag Gyorgy, fiind totodată şi doctorand al Universităţii de Arte din Târgu Mureş. El doreşte să acorde o importanţă deosebită conservării tradiţiilor teatrale, vechi de 60 de ani, dar şi introducerea unor noi tendinţe teatrale contemporane. Astfel, vor continua spectacolele tradiţionale de Revelion, cât şi spectacolul special de închidere de stagiune.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img