More


  APM Satu Mare şi Consiliul Judeţean vor reamenanjarea mlaştinii Ecedea

  - Advertisement -

  apm

  Mlaştina Ecedea are o suprafaţă de 450 kmp, din care o treime se află pe teritoriul României, iar două treimi pe teritoriul Ungariei, şi a fost una dintre cele mai mari zone umede din Europa până în secolul XIX, când a fost drenată. Cei peste o sută de ani trecuţi de la desecare au dovedit că lucrările nu au adus beneficiile aşteptate, iar la începutul secolului al XXI-lea s-a născut ideea inundării unor teritorii şi a reconstituirii parţiale a mlaştinii. În acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare şi Consiliul Judeţean aduc în discuţie reamenanjare mlaştinii Ecedea, situată în partea cea mai joasă a râului Crasna, de pe raza judeţului Satu Mare, ca fiind o prioritate a judeţului pentru anul 2014, care ar determina dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic şi economic, crearea de noi locuri de muncă în domeniul acvacultură, turism, meşteşuguri tradiţionale.

  O primă întâlnire de lucru
  La sediul APM Satu Mare a avut loc, vineri, o primă întâlnire de lucru cu toţi factorii interesaţi, respectiv reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Satu Mare, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, prorectorul dr. Gavril Ardelean şi biologul Carol Karacsonyi de la Universitatea de Vest”Vasile Goldiş” Arad – filiala Satu Mare şi primarul comunei Berveni, Kiss Zoltan. Scopul întâlnirii a fost discutarea materializării reconstrucţiei mlaştinii Ecedea şi identificarea unor linii de finanţare europene pentru realizarea acestui obiectiv. În prima parte a întâlnirii a fost prezentat un mic istoric al mlaştinii şi ce alte iniţiative au fost pe parcursul anilor privind reconstrucţia ei. Specialiştii pe biodiversitate din cadrul APM Satu Mare şi de la Universitatea ”Vasile Goldiş” au punctat importanţa reamenanjarării mlaştinii prin prisma protejării zonelor umede în vederea menţinerii biodiversităţii cu păstrarea habitatelor specifice, acţiune care ar duce la dezvoltarea zonei Berveni atât din punct de vedere turistic cât şi economic.

  Mlaştina, muzeuîn aer liber

  Prin proiectul de reconstrucţie a mlaştinii Ecedea s-ar realiza o conservare a zonei existente ca mlaştină care ar putea deveni rezervaţie ştiinţifică, s-ar realiza un muzeu în aer liber al mlaştinii Ecedea şi noi iazuri unde se va putea practica acvacultura, se va planta răchită energetică şi s-ar dezvolta meserii tradiţionale cum este împletitul de nuiele.

  Mai multe locuri de muncă
  Primarul comunei Berveni, ca şi reprezentat al comunităţii din Berveni, a specificat faptul că proiectul ar fi viabil având în vedere că 100 de hectare din vechea mlaştină se află în domeniul public, iar în urma dezbaterilor care au avut loc pe această temă în comuna Berveni, comunitatea agreează această iniţiativă având în vedere că numărul locurilor de muncă din zonă ar creşte şi unii chiar ar fi dispuşi să vândă primăriei unele terenuri pe care oricum nu pot desfăşura nici o activitate fiind mlăştinoase. Reprezentanţii ANIF au propus conservarea zonei existente din punct de vedere al biodiversităţii prin lucrări de amenajare a unor zone umede mlăştinoase prin iazuri respectiv lacuri, creând astfel condiţii prielnice dezvoltării economice a zonei fără inundarea suplimentară a terenurilor aflate în discuţie. Concluziile întâlnirii au scos în evidenţă necesitatea conservării anumitor zone mlăştinoase, atât din punct de vedere al mediului, cât şi al dezvoltării durabile a judeţului Satu Mare. Prin urmare înainte de a trece la elaborarea unei propuneri de proiect cu finanţare europeană, în perioada imediat următoare echipa de proiect, la care se va alătura şi un pedolog, va desfăşura o vizită în teren atât pentru cunoaşterea condiţiilor din teren cât şi pentru a dialoga cu cetăţenii pe tema viitorului proiect.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img