Artefacte dacice din os şi corn expuse la Muzeul Judeţeanexpozitie

La Muzeul Judeţean Satu Mare a avut loc ieri vernisajul expoziţiei “Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte din os şi corn”, iniţiat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. La eveniment au participat curatorul expoziţiei, Iosif Ferencz, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, numeroşi elevi de la şcolile sătmărene, precum şi alţi oameni de cultură.
Potrivit celor declarate de directorul Liviu Marta, expoziţia are loc cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, care se celebrează în fiecare an, în data de 15 ianuarie, şi care este un omagiu adus colegului Gheorghe Lazin, specialist în civilizaţie dacică, de la a cărui dispariţie s-au împlinit zece ani. La această manifestare şi-au adus contribuţia şi specialiştii Muzeului Judeţean, printre care Robert Ghindele, Kadas Zoltan, Diana Iegăr şi Cristian Virag.
Curatorul Iosif Ferencz a declarat că instituţia la care lucrează a iniţiat un ciclu de expoziţii dedicat civilizaţiei dacice sub genericul: “Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac”. Punerea în scenă a acestui subiect generos a debutat cu prezentarea ceramicii dacice, expoziţia fiind expusă în Deva şi la Brad, în anul 2011.
Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts