More


  Ce poţi cumpăra cu 10 dolari în 10 ţări sărace

  - Advertisement -

  3

  Dacă pentru anumite persoane 10 dolari nu înseamnă bani de buzunar importanţi, pentru cei din ţările sărace o asemenea sumă pare o avere.

  Ce poţi face cu 10 dolari la noi? Poţi merge la un film, singur sau cu prietenul, poţi bea câteva beri să mai potoleşti setea, o masă modestă la restaurant sau fast-food, să îţi încarci cartela de telefon, şi altele câteva. Asta când nu eşti genul căruia să îi placă distracţia scumpă.

  Pentru cei cu buzunarele pline, suma reprezintă mărunţiş. Nu acelaşi lucru putem spune şi despre cei din ţările defavorizate, unde cei 10 dolari le asigură traiul pe mai multe zile, poate chiar pentru o lună de zile.

  Iată câteva dintre cele mai defavorizate ţări, cum au fost ele catalogate în 2013, şi cât înseamnă pentru ei cei 10 dolari:

  10. Afganistan

  stat

  Are o populaţie de puţin peste 31 de milioane de locuitori, incluzând şi refugiaţii din Iran şi Pakistan. Afganistan este cea de-a 39-a ţară ca număr de locuitori din lume.

  Cu cei 10 dolari aici poţi cumpăra aproape 16 kg de zahăr sau 7,7 kg de orez ori 10 litri de motorină. Mai poţi cheltui banii pe 2 mese la McDonald’s în Kabul. În Afganistan bine plătiţi sunt soldaţii angajaţi de talibani.

  9. Madagascar

  stat

  Are o populaţie peste 22 de milioane de persoane, iar peste 90% dintre cetăţeni trăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi.

  Astăzi, în Madagascar, poţi cumpăra 5 cutii de ouă, 6 litri de apă îmbuteliată, 5 litri de bere, 6.25 litri de benzină sau 2 bilete la cinema.

  8. Malawi

  stat

  Malawi, ţară din sud-estul Africii, are o rată ridicată a mortalităţii infantile. Şi rata de viaţă este scăzută. În această ţară cu 10 dolari poţi cumpăra 10 kg de orez sau o masă la un fast food local plus o sticlă de apă minerală marcă locală.

  7. Niger

  stat

  Localizat în vestul Africii, Niger are o populaţie de peste 1 milion de cetăţeni. 80% din zonă este ocupa de deşertul Sahara. Ţara are venituri din agricultură, aur, uraniu şi din domeniul minier. Salariile sunt extraordinar de mici, iar preţurile ridicate. Cu cei 10 dolari poţi cumpăra 20 de ţigarete.

  6. Republica Central Africană

  stat

  O altă ţară săracă a Africii Centrale, cu un sistem politic bolnav şi războaie. Populaţia este relativ mică – 4,5 milioane de locuitori. Muncitorii au un câştig anual de circa 827 dolari. Cu cei 10 dolari aici poţi cumpăra aproape 2 kg de mere, mai puţin de 5 kg de cartofi dar nu-ţi vor ajunge pentru doi burgeri de la un fast food din capitala Bangui. Se pare că aici magazinele au preţuri cu 7% mai ridicate decât în SUA.

  5. Eritreea

  stat

  Eritreea este un stat în partea de nord – est a Africii, care se învecinează cu Etiopia şi Sudan în “cornul” Africii. Are o populaţie de peste 6 milioane de locuitori. Statul nu are legături de mare prietenie cu ţările vecine, ceea ce a dăunat economiei lor.

  Cu cei 10 dolari poţi cumpăra 4 litri de benzină, care nu-ţi vor ajunge să treci graniţa pentru că drumurile sunt proaste, fără conexiuni şi sărac iluminate. Costul petrolului din Eritreea este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe din lume.

  4. Liberia

  stat

  Liberia, capitala la Monrovia, se află în vestul Africii la graniţa cu Guineea, Sierra Leone şi Coasta de Azur. Are o pupulaţie în jur de 4 milioane de locuitori, iar limba oficială este engleza. Economia depinde de minerale, agricultură, produse forestiere. Ţara a avut de suferit din pricina unor serii de războaie civile. Cu cei 10 dolari din buzunar poţi cumpăra un meniu la un fast food local, o oră de tenis de câmp, 8,3 litri de benzină sau 10 sticle la 1,5 l de apă minerală.

  3. Burundi

  stat

  Se află în estul Africii şi are o populaţie de peste 8 milioane de locuitori cu un sistem al educaţiei şi al justiţiei extrem de deficitar. Peste 80% dintre cetăţeni trăiesc la limita existenţei. Bolile grave sunt prezente aici, iar economia depinde de agricultură şi minerit, precum alte naţiuni africane, dar fără o infrastructură care să maximizeze resursele.

  Cu cei 10 dolari poţi cumpăra un meniu la un fast food din capitala Bujumbura sau 2,4 kg de orez.

  2. Zimbabwe

  stat

  Zimbabwe a oferit lumii întregi jucători buni de cricket, dar astăzi se află printre cele mai sărace ţări din lume. Localizată în Africa de Sud, cu o populaţie de peste 13 milioane de dolari, aici se lucrează în domenii precum agricultura, export de minerale, aur şi turism. Autorităţile au lăsat ca statul să intre în declin încă din anul 2000.

  În capitala statului Zimbabwe, Harare, poţi lua cu 10 dolari o masă modestă la restaurant, 5 cappuccino, cinci sticle la 0.33 l de apă sau bere importată sau 6,6 litri de benzină.

  1. Congo

  stat

  Considerată cea mai săracă ţară din lume, Republica Democrată Congo are o populaţie de peste 75 de milioane de locuitori, fiind pe locul al 19-lea la categoria cele mai populate ţări din lume.

  Congo este o zonă de război din 1998, şi încearcă acum să-şi revină devastarea economiei, epidemii, malnutriţie, suprapopulare. Cei 10 dolari aici înseamnă aproape 10 kg de orez, 10 sticle la 0.33 l de apă minerală, 2 sticle de bere de import sau 8,33 de litri de benzină.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare