Un nou val de descoperiri neuroştiinţifice îţi oferă metode noi de a stăpâni atât propriul creier, cât şi lumea din jur.
Ai crede că mintea ar trebui să fie de partea ta, nu-i aşa? Ei bine, de câte ori nu ai căutat cu exasperare un obiect fără a-ţi putea aminti locul în care l-ai lăsat cu câteva ore în urmă? Ca să nu mai vorbim despre momentele acelea stânjenitoare în care un anumit cuvânt se încăpăţânează să rămână pe vârful limbii, fără a reuşi să-l pronunţi. În mod evident, mintea are prostul obicei de a-ţi juca feste. Vestea bună este că îţi poţi antrena creierul şi poţi reduce numărul acestor mici neplăceri cauzate de pierderi temporare ale memoriei.
Creierul acţionează la fel ca un muşchi, iar cheia unei minţi ascuţite constă în exerciţii, exerciţii şi iar exerciţii. Inteligenţa nu este limitată. Studiile au demonstrat în repetate rânduri faptul că, prin instruire, limitele intelectuale se măresc în timp. Îţi poţi stimula intelectul zilnic citind o carte sau asigurând organismului o alimentaţie potrivită. Mintea ta are nevoie constant de imbolduri care să o antreneze în activităţi cognitive. Experienţele noi, cititul, scrisul, rezolvarea unor proiecte dificile, urmarea unor studii superioare îţi vor stimula intelectul. Cu un antrenament permanent, viteza de reacţie pe care o va avea creierul va fi din ce în ce mai mare. Este nevoie doar de puţină încredere în forţele proprii.
Spre exemplu, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan a evidenţiat faptul că participanţii care erau conştienţi că îşi pot îmbunătăţi inteligenţa au avut performanţe mult mai multe decât cei care se considerau îngrădiţi de capacităţile mentale. Pentru o mai bună funcţionare a proceselor cognitive, specialistul Constantin Popa, profesor academician şi neurolog la Institutul de boli cerebrovasculare, are câteva îndemnuri simple. Un mediu social nepoluat şi un climat echilibrat din punct de vedere fizic şi chimic, ore rezonabile de repaus, dar şi de activitate neuronală permanentă, împreună cu o educaţie potrivită sunt elementele de care are nevoie mintea noastră pentru a funcţiona la capacitatea maximă. „Trebuie să ai o continuitate şi un sistem de lucru pe toată perioada vieţii“. Cu alte cuvinte, munceşte mult, antrenează-ţi mintea în activităţi intelectuale, dar nu uita să te odihneşti pe măsură, pentru a permite refacerea celulelor care au funcţionat pe parcursul întregii zile şi a le oferi ocazia de a se realimenta.
„Cel mai important este ca structurile fundamentale ale creierului (şi ale inimii) să funcţioneze normal şi să aibă un substrat energetic potrivit vârstei, înălţimii, greutăţii“. Desigur, asta pe lângă moştenirea genetică bună, cu toate că evoluţia ştiinţifică perpetuă a dus la ameliorarea majorităţii problemelor de acest gen. „50% din noi este o moştenire genetică pe care nu o putem influenţa decât parţial. Dezvoltarea se reflectă în evoluţia individului pe tot parcursul vieţii lui, dar nu este o fatalitate dacă ai un defect genetic. La ora actuală, sunt peste 500 de boli genetice care pot fi influenţate pentru a conduce la o dezvoltare normală“. Aşadar, orice eventuală problemă poate avea o soluţie.
Comunicarea eficientă
Învaţă cum să potriveşti termenii şi nuanţa mesajului pentru a avea un efect mai persuasiv.
- „Aranjează“ mesajul – Răspunsul emoţional pe care îl vei primi din partea publicului poate fi influenţat. Îmbracă un mesaj în aşa fel încât să sune cât mai atrăgător. Gândeşte-te la creşterile în vânzări de pe urma reclamelor promoţionale.
- Găseşte o ancoră în deciziile celorlalţi – „Efect de turmă“ funcţionează perfect. Dacă mai mulţi indivizi sunt de acord, aşa trebuie să fie, nu?
- Scapă foarte repede de veştile proaste – Creierul nostru are nevoie de ceva timp pentru a se adapta şi a accepta schimbările negative. Cu cât veştile proaste sunt expuse mai devreme, cu atât seriozitatea lor se va diminua mai mult spre sfârşitul mesajului şi efectul lor va scădea semnificativ.
- Păstrează ce e mai bun pentru sfârşit – Modul în care se încheie un mesaj este extrem de important, ultimele cuvinte fiind cele mai rezonante în mintea individului. Asigură-te că sunt aspecte pozitive pentru a cuceri garantat publicul!
Cum să iei decizii mai bune
O tehnică de succes s-a dovedit a fi cea a lui Edward Bono, referitoare la cele şase pălării gânditoare, în care fiecare pălărie reprezintă o perspectivă diferită. Te va ajuta să înţelegi mai bine o situaţie, să o analizezi obiectiv şi să iei o decizie mai bună.
Pălăria albă
Această pălărie reprezintă concentrarea pe datele existente şi analizarea lor atentă înainte de a lua o decizie.
Pălăria Roşie
Intuiţia poate fi cea mai bună prietenă în unele cazuri, atât timp cât ţii cont şi de intuiţia celor din jur, pe lângă cea personală.
Pălăria Neagră
Priveşte aspectele negative ale unei eventuale decizii şi pune-le în balanţă într-o manieră cât mai obiectivă posibil, pentru a te putea pregăti în cazul unor consecinţe nefavorabile.
Pălăria galbenă
Pozitivitatea. În acest moment al procesului de decizie trebuie să analizezi toate beneficiile care vor rezulta în urma acesteia.
Pălăria verde
Creativitatea. Orice problemă, oricât de complicată ar părea, poate avea o soluţie creativă şi foarte eficientă. Lasă-ţi mintea să o găsească!
Pălăria albastră
Cel care poartă această pălărie are controlul asupra procesului de luare a unei decizii. Este „accesoriul“ ideal al directorilor şi liderilor de grup.
Alimente benefice pentru creier
Îţi prezentăm şase alimente gustoase pentru o minte ascuţită.
Cacao
Mănâncă ciocolată! Flavonoizii din cacao sunt benefici fluxului sanguin cerebral.
Afine
Acestea îmbunătăţesc memoria şi sporesc capacitatea de asimilare a informaţiilor.
Broccoli
Conţine vitamina K, cunoscută pentru beneficiile asupra funcţiilor cognitive.
Peşte
Somonul, tonul şi heringul sunt bogaţi în omega 3, ajutând creierul şi întregul organism.
Seminţe de dovleac
Asigură organismului zincul, esenţial memoriei.
Ouă
Deşi nu trebuie consumate în cantităţi mari, ouăle oferă corpului vitamina B12 şi lecitină.
O rutină mai eficientă
Creativitatea şi concentrarea pot deveni obiceiuri zilnice.
Renunţă la site-urile de socializare
Fără e-mail, twitter, facebook! O plimbare în parc te stimulează mai mult. Nu poţi renunţa dintr-o dată? Fă-o progresiv!
Rutina este bună
Chiar dacă rutina nu este ceea ce-ţi doreşti în viaţă, făcând acelaşi lucru zilnic nu faci altceva decât să îţi antrenezi eficient organismul. Scrie câte ceva în fiecare zi şi, în timp, inspiraţia va veni fără efort.
Uită-te pe pereţi
Ştiu că este visul tău secret, dar s-a dovedit ştiinţific: uneori este mai bine să nu faci absolut nimic. Unii scriitori chiar folosesc această metodă pentru a scăpa de blocajele creative.
Cunoaşte oameni noi
Nu ştii niciodată ce lucruri poţi afla de la ceilalţi. Cu cât cunoşti mai multe persoane, cât mai diferite, cu atât ai mai multe şanse de a rămâne impresionat. Şi nu face greşeala să consideri că sunt oameni de la care nu ai de învăţat.
Fă o impresie bună
Aparenţele contează, aşa că foloseşte primele impresii în avantajul tău.
Pregăteşte costumul cel mai bun
Cu toate că sună superficial, imaginea impecabilă este cea care îţi va oferi cel mai mare atu de fiecare dată când ai o întâlnire de afaceri sau un interviu important. Costumul denotă eleganţă, respect, seriozitate, calităţi pe care ceilalţi le doresc de la tine. Minţile noastre fac conexiuni pripite, aşa că , în acest caz, fiecare detaliu contează!
Punctualitatea e crucială
Orice ai face, nu întârzia! Nu numai că denotă lipsă de seriozitate, dar întârziind chiar şi câteva minute rişti să porneşti întâlnirea de pe picior greşit. În plus, nu îţi doreşti să alergi tot drumul şi să ajungi şifonat şi gâfâind, nu?
Foloseşte aparenţele doar în avantajul tău
Este extrem de important să pari încrezător în forţele proprii şi în mesajul sau discursul pe care îl transmiţi. Evită bâlbâielile şi micile tremurări ale glasului, pentru că pot fi interpretate cu scepticism. Dacă pari sigur pe ceea ce spui, publicul tău este pe jumătate convins.
Cuvintele simple
Studiile au arătat că mintea noastră este mai relaxată atunci când se confruntă cu lucruri uşor de înţeles. Foloseşte cuvinte simple, dar puternice, şi evită propoziţiile prea întortocheate. Mesajul trebuie să fie clar şi concis.
Reorganizează-ţi relaţiile
Urmează câteva tehnici subtile, dar cu efect, pentru a o convinge să-ţi dea o şansă.
Porneşte o discuţie
De cele mai multe ori, dacă eşti prea îndrăzneţ, ai toate şansele să fii refuzat. În cazul în care sunteţi la o petrecere sau într-un club, nu o invita la dans direct şi nu te oferi din neant să îi cumperi ceva de băut. Începe cu o întrebare simplă şi adoptă un comportament modest. Întreab-o cât este ceasul, cere-i o ţigară sau un foc. După ce ai pornit o discuţie, caută punctele comune pe care le-aţi putea avea şi antreneaz-o într-o conversaţie pe gustul ei. Filme, cărţi, hobby-uri – puţin probabil să nu găseşti ceva.
Cere-i părerea
Interesează-te care sunt preferinţele ei într-un anumit domeniu şi cere-i părerea. Se va simţi flatată, mai ales dacă pari cu adevărat interesat de ceea ce are de spus, lucru care nu ar trebui să fie complicat.
Modelează-i comportamentul
Dacă îţi oferă răspunsuri scurte şi afişează o atitudine distantă, fă tot posibilul să schimbi acest lucru. Fă-i complimente subtile şi verosimile. Ai însă grijă la proprietatea termenilor, pentru că orice cuvânt greşit o va determina să plece.
Cum să-ţi antrenezi creierul
Puterea voinţei
Asemenea unui muşchi, voinţa poate deveni mai puternică dacă îţi obişnuieşti organismul cu mici reţineri.
Priveşte eşecul în faţă
Nu îţi fie frică să eşuezi şi fii mereu dispus să înveţi din greşeli. Analizează fiecare eşesc pentru a realiza punctul în care planul nu a mai decurs corespunzător.
Ia o pauză din când în când
Creierul are nevoie de odihnă după o zi agitată. Câteva clipe de destindere, în care să nu faci nimic, îţi vor reîncărca bateriile.