More

  Cum să-ţi fereşti maşina de hoţi

  1

  Cum să înveţi să-ţi fereşti maşina de hoţi e destul de important, având în vedere că sute de maşini sunt furate anual în România, iar furturile din maşini sunt de ordinul miilor. Iată 14 sfaturi utile care te pot ajuta să reduci riscul de a fi victima unui furt auto.

  O concepţie larg răspândită este că hoţii de maşini sunt mai degrabă atraşi de autoturismele scumpe şi că dacă eşti mai sărac de felul tău vei fi scutit de astfel de evenimente. Acest lucru este complet greşit: hoţii de maşini se orientează după principii cât se poate de economice – eforturi şi riscuri cât mai mici, beneficii cât mai mari.

  Tocmai de aceea, ei preferă să fure maşini care pot fi revândute foarte rapid (în întregime sau ca piese),  iar atunci când fură din interiorul acestora, se asigură că nu se expun degeaba unor riscuri. Tocmai de aceea, în România, cele mai furate maşini sunt Daciile vechi, urmate de maşinile premium (BMW, Audi, Mercedes-Benz), iar furturile din autoturisme sunt orientate mai ales către cele uşor de deschis.

  Cu alte cuvinte, hoţii aleg maşinile ţintă, nu fură la întâmplare. Cum poţi face ca să nu aleagă maşina ta? Simplu, transformând maşina ta într-o ţintă mai dificilă decât maşinile din jur. Cu cât mai dificilă, cu atât mai bine – vor renunţa şi vor trece la alta…

  Iată 14 sfaturi care te ajută să reduci riscul de a deveni victima unui furt auto:

  1. Încuie-ţi întotdeauna maşina

  Circa 50% dintre toate maşinile furate erau lăsate deschise! Asigură-te că ai închis corect maşina din telecomandă – uneori s-ar putea ca închiderea centralizată să nu funcţioneze pentru că una dintre uşi n-a fost închisă bine.

  2. Ia cheile cu tine!

  Circa 13% dintre maşinile furate aveau cheile uitate la interior. Unii şoferi lasă o cheie de rezervă la interior, o idee cel puţin la fel de proastă. Regula e simplă: ai ieşit din maşină, ia cheia cu tine!

  3. Parchează în locuri bine iluminate

  Peste 50% dintre furturile de şi din maşini au loc în timpul nopţii, de aceea e bine să parchezi maşina într-un loc bine iluminat.

  4. Parchează în locuri circulate sau în parcări cu pază

  Dacă nu găseşti o parcare cu pază sau supravegheată video, alege un loc circulat, mai ales dacă laşi maşina pentru mai mult timp acolo. Hoţilor nu le place să aibă martori.

  5. Nu-ţi lăsa niciodată maşina nesupravegheată, cu motorul mergând

  Unii se gândesc că cele două minute cât se dau jos din maşină pentru a-şi lua ceva de la un butic sau pentru a scoate bani de la un ATM nu justifică faptul de a opri motorul şi a închide maşina. Fals – hoţii de maşini ştiu aceste locuri şi pot avea răbdarea necesară până când vine fraierul perfect. Nu fi tu acela.

  6. Fereşte-te de parcagii şi verifică atent valeţii de la hotel

  Dacă un parcagiu se oferă să te ajute să parchezi (mai ales pe femei), fii extrem de circumspect(ă). Faptul de a înmâna cheile maşinii cuiva, fie şi doar pentru a parca maşina, va transforma furtul comis de respectivul în abuz de încredere, chiar dacă el pleacă cu maşina ta! Atenţie mai ales în Bulgaria şi restul ţărilor balcanice, unde la hoteluri valeţii sunt uneori mână în mână cu hoţii de maşini. Mai bine te chinui tu cu parcarea decât să rămâi cu paguba!

  7. Parchează cu roţile înspre interiorul curbei sau spre trotuar

  Dacă îţi laşi maşina într-un loc mai multă zile sau săptămâni, trage de volan spre trotuar până se blochează. Asta va face foarte dificilă tractarea maşinii. Trage întotdeauna şi frâna de mână, dacă afară nu e ger puternic, caz în care e mai bine să nu.

  8. Nu lăsa ferestre întredeschise şi închide toate uşile în timp ce te deplasezi prin oraş

  Hoţii preferă stopurile şi maşinile descuiate, iar cum mulţi au prostul obicei de a-şi arunca geanta pe scaunele din spate, furtul este ca şi comis.

  9. Nu lăsa lucruri în maşină, la vedere!

  Nu ne referim aici doar la lucruri de valoare, ci la orice lucru – te poţi trezi cu geamul spart pentru o amărâtă de geacă sau şapcă. Pune toate lucrurile în portbagaj sau în torpedou, astfel încât hoţii să nu vadă nimic interesant la interior.

  10. Nu lăsa niciodată actele maşinii la interior

  Dacă vrei să uşurezi foarte mult sarcina unui hoţ de maşini, lasă actele la interior. Va găsi cu uşurinţă un cumpărător „de bună credinţă”, de la care vei recupera apoi foarte greu paguba.

  11. Marchează-ţi prin gravare sau poansonare jantele şi oglinzile, cu numărul tău de înmatriculare.

  Hoţii nu se vor mai obosi să-ţi fure roţile sau oglinzile, sunt mult mai greu de vândut dacă sunt marcate.

  12. Fii foarte atent pe cine iei „la ocazie”

  A lua autostopişti e ceva nobil, însă dacă respectivii sunt culeşi dintr-un loc necirculat, rişti să fii victima unei tâlhării. Nu lăsa niciun obiect de valoare în maşină dacă ai de gând să iei oameni „la ocazie”.

  13. Încuie torpedoul sau cotiera înainte de spălarea interiorului maşinii

  Dacă laşi ca angajaţii unei spălătorii să-ţi cureţe interiorul maşinii şi ai obiecte de valoare în ea, pune-le în torpedou sau în cotieră şi încuie-le. Unii pot fi tentaţi…

  14. Foloseşte un sistem video în locul unui sistem de alarmă obişnuit.

  Alarmele auto sunt probabil cele mai inutile invenţii de pe faţa pământului – un hoţ bun este mult mai rapid decât timpul tău de reacţie şi ştie să dezactiveze majoritatea alarmelor sau să dispară cu bunurile tale înainte ca tu să ai timp să reacţionezi. Evident, există şi sisteme avansate, dar acestea sunt deseori prea scumpe pentru o maşină obişnuită.

  Un sistem video de supraveghere a parcării poate, dimpotrivă, să prevină nu doar furturile auto, dar şi vandalismele. Mai bine pui mână de la mână cu vecinii şi instalaţi un astfel de sistem pentru parcarea blocului şi anunţaţi acest lucru şi pe fiecare dintre maşinile monitorizate video. Atenţie unde îl montaţi. Şi nu spuneţi la nimeni dacă aţi cumpărat doar nişte camere video false, de speriat infractorii!

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE