More

  Descoperire foarte rară: un diamant albastru

  2

  Un diamant albastru de 29,6 de carate, unul dintre cele mai rare şi mai dorite din lume, cu un preţ estimat la 20 de milioane de dolari, a fost descoperit într-o mină din Africa de Sud de către angajaţii companiei Petra Diamonds.

  “Excepţionalul” diamant, suficient de mic pentru a încăpea în palma unei mâini, a fost descoperit în mina Cullinan, în apropiere de Pretoria.

  Mina, deţinută de firma Petra Diamonds din 2008, este locul în care, în 1905, a fost găsit renumitul Diamant Cullinan – descris ca fiind cel mai mare diamant în stare brută descoperit vreodată, cu o greutate de 3.106 carate.

  Printre alte diamante notabile descoperite în mină se numără un diamant albastru Cullinan de 25,5 carate, descoperit în 2013 şi vândut cu 16,9 milioane de dolari, şi un diamant găsit în 2008, cunoscut sub numele de Star of Josephine şi vândut pentru 9,49 milioane de dolari.

  Potrivit directorului executiv, Johan Dippenaar, cel mai recent diamant albastru găsit ar putea depăşi toate celelalte descoperiri.

  “Aceasta este probabil cea mai importantă piatră preţioasă – în ceea ce priveşte pietrele albastre – pe care am recuperat-o”, a spus acesta.

  Dippenaar a precizat că pietrele preţioase din ultimul an se vând bine în jurul valorii de 2 milioane de dolari pe un carat, potrivit informaţiilor de pe piaţă.

  Potrivit experţilor în domeniu, diamantul, recent recuperat, valorează între 15 şi 20 de milioane de dolari. Dippenaar a mai spus că, săptămâna viitoare, compania va decide ce va face cu diamantul descoperit.

  Diamantele găsite la mina Cullinan din Africa de Sud şi la Williamson din Tanzania, amândouă deţinute de compania Petra, au fost expuse la Palatul Buckingham din Londra şi sunt considerate printre cele mai valoroase şi cele mai rare din lume.

  De asemenea, în mina din Africa de Sud a fost descoperit şi renumitul Diamant Cullinan, care a fost împărţit în două – First Star of Africa şi Second Star of Africa – şi face parte din proprietatea coroanei britanice.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE