Platforma de socializare Facebook poate amplifica în mod dramatic viziunea politică a utilizatorilor şi poate conduce la ignorarea prietenilor cu ale căror opinii politice aceştia nu sunt de acord, arată un nou studiu al cercetătorilor din statul american Georgia.
Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Georgia arată că utilizatorii tind să rămână în cercurile lor de prieteni, devenind astfel un nucleu concentrat privind un subiect anume, informează dailymail.co.uk.
De asemenea, se afirmă că algoritmii proprii ai Facebook ar trebui să fie îmbunătăţiţi pentru a permite apariţia mai multor opinii “partizane”.
“Oamenii sunt de obicei prieteni cu persoanele care le împărtăşesc valorile şi interesele. Ei tind să interacţioneze mai mult cu aceştia, creându-se astfel un fenomen de «iubire a aproapelui»”, a declarat Catherine Grevet, autoarea studiului.
“Asta înseamnă că ei interacţionează foarte rar cu acei puţini prieteni care au opinii diferite. Ca rezultat, ei nu sunt atât de expuşi pentru a-şi susţine punctul de vedere”, a mai spus aceasta.
Persoanele care cred că cei mai mulţi prieteni au opinii diferite de ale lor se implică mai puţin în discuţiile de pe Facebook, au mai descoperit cercetătorii.
Pentru cei care aleg să fie conectaţi şi activi din punct de vedere politic, cercetătorii au descoperit că cei mai mulţi preferă să rămână în cercul lor de prieteni şi să îi ignore pe cei care au alte păreri.
De asemenea, studiul a arătat că Facebook ar fi vinovată pentru acest lucru, ca şi cum algoritmii platformei ar avea capacitatea de a “învăţa” utilizatorii ceea ce trebuie să le placă.
Grevet a sugerat că platforma de socializare ar putea “presăra” statusuri care să conţină şi alte opinii politice.
Pentru acest studiu au fost monitorizaţi peste 100 de utilizatori activi din punct de vedere politic pe platforma Facebook, în primăvara anului 2013, în mijlocul unor dezbateri privind tăierile bugetare, căsătoriile persoanelor de acelaşi sex şi reglementările privind deţinerea de arme.
Majoritatea celor care au participat la aceste discuţii a avut o viziune liberală, erau femei şi aveau vârsta sub 40 de ani.
Peste 70% dintre participanţi au precizat că nu discută politică cu prietenii care au opinii diferite. În momentul în care au citit un status cu care nu erau de acord, 60% dintre aceştia l-au ignorat şi nu l-au comentat.