More

  Fiica scenaristului “Raging Bull” cere plata drepturilor de autor, la peste 30 de ani de la premieră

  5

  Curtea Supremă din Washington a arbitrat, marţi, conflictul dintre compania de producţie Metro Goldwyn Mayer (MGM) şi Paula Petrella, fiica scenaristului filmului “Taurul furios/ Raging Bull” (1980), care solicită plata drepturilor de autor asupra peliculei regizate de Martin Scorsese.

  Studiourile MGM, care au produs acest lungmetraj despre cariera pugilistului de categorie mijlocie Jake LaMotta, interpretat de Robert de Niro, obţinuseră câştig de cauză în 2013, susţinând că moştenitoarea drepturilor asupra scenariului, scris în 1963, şi filmului, produs în 1980, a aşteptat prea mult pentru a cere cele cuvenite.

  În timpul audierii de marţi, cei nouă judecători din instanţă au încercat să afle dacă reclamaţia Paulei Petrella mai poate fi susţinută, în numele echităţii, în ciuda principiului “întârzierii prejudiciabile”, care permite prescrierea acordării drepturilor de autor şi care a fost invocată de Metro Goldwyn Mayer.

  Paula Petrella a făcut plângere abia în ianuarie 2009, la 18 ani de la moartea tatălui său, susţinând că drepturile i-au fost încălcate în toată această perioadă de exploatare a muncii părintelui său.

  Avocatul moştenitoarei, Stephanos Bibas, a solicitat în timpul pledoariei plata pentru “doar trei ani de drepturi”, având în vedere că prescrierea putea fi întârziată trei ani.

  “Ce interes (ar avea MGM, n.r.) să exploateze un film, dacă fiecare cent din profit îi revine proprietarului de drept (…)?”, a declarat, însă, judecătorul Stephen Breyer, care a susţinut argumentele invocate de MGM.

  O decizie în acest sens este aşteptată la sfârşitul lunii mai.

  “Taurul furios/ Raging Bull”, care i-a adus lui Robert de Niro un Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, reconstituie cariera campionului de box Jack La Motta, de la ascensiunea fulgerătoare până la declinul acestuia.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE