Impas electoral pe dreapta politicăForţa Civică şi Partidul Mişcarea Populară traversează în această perioadă, fiecare în parte, o perioadă complicată care pun sub semnul întrebării viitorul electoral al celor două orgolioase formaţiuni politice de dreapta. Într-o ordine întru totul aleatorie, precizăm pentru început că înregistrarea Partidului Mişcarea Populară a fost amânată din nou de Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a numeroaselor contestaţii depuse de diverşi parlamentari şi ONG-uri. Dacă această situaţie continuă, există posibilitatea ca partidul să nu poată fi înregistrat în aşa fel încât să poată participa la alegerile europarlamentare. Este fără îndoială rolul organelor abilitate să se pronunţe în legătură cu temeinicia contestaţiilor depuse împotriva înregistrării Partidului Mişcarea Populară la Tribunal. Menţionăm însă că una din ele are în vedere faptul că există un partid cu o denumire similară “Acţiunea Populară”, iar “acţiune” şi “mişcare” sunt sinonime.

În mod concret, contestaţia susţine că denumirea integrală “Partidul Mişcarea Populară” nu numai că nu se deosebeşte clar de denumirea partidului “Acţiunea Populară”, ci, având în vedere că substantivul “mişcare” este un sinonim al substantivului “acţiune”, conform dicţionarului de sinonime al limbii române, cele două denumiri aproape se identifică. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că există o presiune de a întârzia înfiinţarea partidului său pe motivul că acesta şi-a propus să fie continuatorul politicilor lui Traian Băsescu. Nu a avut însă argumente în sprijinul afirmaţiei sale.

De cealaltă parte, întrucât nu a îndeplinit o prevedere tehnică din legea partidelor (14/2003) Forţa Civică ar putea rămâne pe dinafară la alegerile din acest an, iar preşedintele său, Mihai Răzvan Ungureanu, riscă să-şi vadă candidatura la prezidenţiale contestată, dacă va candida în numele acestei formaţiuni. Concret, toate formaţiunile care doresc să participe la competiţiile electorale din 2014, trebuia să depună până la finele lui 2013, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, liste cu 25.000 de membri domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre judeţe şi municipiul Bucureşti. Au făcut-o PSD, PNL, PDL, Noua Republică, PNŢCD şi PRM. Forţa Civică a ignorat prevederea.

Lui Ungureanu îi rămâne soluţia unei fuziuni cu Partidul Mişcarea Populară, dacă acesta va reuşi să se înscrie la tribunal sau varianta, mult mai lipsită de şanse, de a candida ca independent la preşedinţia României.
Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts