More


  Intrarea în vigoare a noilor Coduri nu mai trebuie amânată

  - Advertisement -

  Valeriu-zgonea

  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că intrarea în vigoare a noilor Coduri de la 1 februarie nu va perturba activitatea magistraţilor, deoarece aceştia au urmat deja cursuri de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. “Intrarea în vigoare a noilor coduri nu va da Justiţia peste cap, nu va genera probleme. Temerile referitoare la aplicarea legii penale favorabile sunt nejustificate. Institutul Naţional al Magistraturii a desfăşurat deja cursuri de pregătire pentru magistraţi de peste un an de zile, aşadar aceştia vor şti cum să abordeze eventualele probleme”, a precizat Zgonea, într-un comunicat remis miercuri agenţiei Mediafax.

  Zgonea a menţionat că ideea potrivit căreia pedepsele vor fi mai mici, iar infractorii vor scăpa mai ieftin nu se justifică, având în vedere că pedepsele foarte mari prevăzute în acest moment în Codul penal nu se dădeau în practica judiciară. “Până acum, în Codul Penal erau prevăzute pentru anumite infracţiuni limite de pedeapsă foarte mari, de 15 ani, să zicem, dar niciodată în practica judiciară pentru acele infracţiuni nu se dădeau pedepse mai mari de cinci ani. Ce rost mai avea să fie păstrate limitele acestea, dacă nu erau aplicate?”, a arătat Zgonea, potrivit sursei citate. El a menţionat că, oricum, este vorba de cei care sunt la prima abatere, în timp ce recidiviştii vor avea parte de pedepse mai mari în baza noului Cod Penal, deoarece acesta presupune un cumul aritmetic al pedepselor.

  Codul penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie, a anunţat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justiţiei să spună “ pe parcurs” dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului, fără să anunţe că Guvernul ar modifica, miercuri, unele prevederi din acest document.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img