Mii de beneficiari sprijiniţi de Organizaţia Caritas Satu Mare anul trecutlochli-tunde

Aproape 7.500 de sătmăreni au beneficiat anul trecut de sprijinul oferit de Organizaţia Caritas Satu Mare, potrivit bilanţului activităţii organizaţiei pe anul 2013 prezentat ieri de directorul Lochli Terezia Tunde. Astfel, 3.083 dintre aceştia au beneficiat de programele sociale de suport şi intervenţie, iar 2.674 de programele socio-educaţionale pentru copii şi tineri, dintre care 2.152 s-au numărat printre beneficiarii programului de prevenire a consumului de droguri. Totodată, pentru diferite programe de protecţie, Organizaţia Caritas a donat anul trecut peste 495.000 de lei. Printre activităţile realizate de Caritas Satu Mare în anul 2013 se numără Expoziţia foto cu scop caritativ intitulat “Redă-mi zîmbetul!” şi licitaţia de vinuri, în cadrul căreia s-au strâns peste 5.200 lei.
Tot în 2013, Organizaţia Caritas s-a înscris în cursa proiectelor de integrare socială a Fundaţiei Erste cu proiectul “Tineri romi în rol de tutore”, proiectul ajungând până în finală. Alte acţiuni ale organizaţiei au fost: “Un milion de stele” în semn de solidaritate faţă de copiii cu dizabilităţi în patru localităţi, unde s-au adunat peste 7.700 de lei, precum şi “Aligatorul vesel” – în cadrul căruia peste 2.200 de copii au primit câte o periuţă de dinţi şi o pastă de dinţi pentru o mai bună igienă dentară.
În luna octombrie la Carei, şi-a început activitatea filiala Centrului de Reabilitare Sf. Iosif, care se ocupă cu intervenţia timpurie la copiii cu dizabilităţi între 0 şi 7 ani. În cadrul centrului de zi “Casa Prieteniei” din Satu Mare, în luna martie a început un program pilot în cadrul căruia a fost formată “Grupa Curcubeu”, o grupă unde au fost integraţi copii care din diverse cauze nu au fost înscrişi la o instituţie de învăţământ. În toamna anului 2013, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare a aderat la Reţeaua ONG-urilor de servicii dedicate persoanelor vârstnice SeniorNet, unde peste 30 de ONG-uri vor lucra împreună pentru a îmbunătăţi viaţa seniorilor.
În colaborare cu Fundaţia Alpha Transilvania din Târgu Mureş şi cu CRISP Satu Mare, Organizaţia Caritas a lansat programul “Centrul de Angajare Asistată Satu Mare”, în cadrul căruia specialiştii în domeniu vor ajuta la integrarea persoanelor cu handicap pe piaţa muncii. Tot în 2013, a avut loc a 4-a ediţie a Zilelor Profesionale, care a avut ca temă “Marginalizarea socială”. De asemenea, anul trecut Organizaţia Caritas a obţinut o finanţare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor în Vârstă, prin intermediul căreia s-au realizat lucrări de reabilitare a clădirii Centrului de Zi pentru Copii cu Nevoi Speciale “Sf. Terezia” Carei şi la Centrul de integrare prin terapie ocupaţională “Casa Perla” de la Homorodu de Jos.
Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts