More

  Mitul iaurtului miraculos, dărâmat de un nutriţionist: “Este o INVENŢIE”. Reacția companiei

  4

  Le vedem zilnic în reclamele de la televizor şi chiar le consumăm, însă aproape niciodată nu ne întrebăm ce conţin. Nutriţionista Marie Vrânceanu ne explică ce înseamnă iaurt cu bifidus şi dacă acesta ne ajută sau nu la ceva. Bifidus este o bacterie ce colonizează tractul digestiv la om şi la mamifere în general.

  „Ne naştem cu tubul digestiv steril. Primul aport de floră microbiană îl primim odată cu colostrul matern, iar colonizarea cu bacterii atinge concentraţia maximă în primii ani de viaţă. Colonul se menţine sănătos cu 85% floră de fermentaţie şi 15% agenţi patogeni şi trebuie să existe echilibru între acestea două”, explică Marie Vrânceanu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet, scrie ziarulring.ro.

  Spoturi fanteziste „Unele spoturi publicitare la iaurt sunt fanteziste. Majoritatea merg pe caracterul sănătos al produsului, iar Danone, când promovează Activia, ne informează că acesta te trimite la baie cu precizia unui orologiu elveţian datorită conţinutului de bifidus actiregularis. Însă bifidus actiregularis nu există. Este o invenţie de marketing. Cel folosit în Activia nu se numeşte actiregularis, ci bifidobacterium animalis, strains (tulpina) DN 173.010. Cei de la Danone l-au înregistrat ca pe o marcă. Este ca şi cum am spune aspirină în loc de acid acetilsalicilic”, susţine Marie Vrânceanu.

  EFSA nu recunoaşte beneficiile „Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a respins cererile firmelor producătoare de iaurt şi alte alimente şi băuturi cu probiotice pe motiv că nu existau studii ştiinţifice care să le demonstreze utilitatea. Pentru a fi utili, fermenţii lactici trebuie să ajungă vii în intestin, supravieţuind acidităţii din stomac şi sucurilor biliare şi trebuie să influenţeze pozitiv flora intestinală contracarând bacteriile periculoase şi crescând imunitatea”, explică nutriţionista.

  Compania Danone respinge însă aceste acuzații. “Bifidus Actiregularis desemneaza o bacterie care exista in realitate si este denumirea comerciala inregistrata pentru tulpina probiotica de bifidobacterii utilizata in produsele Activia. Aceasta bifidobacterie a fost izolata din produse lactate traditionale, prin cercetarile realizate de Danone si este folosita EXCLUSIV de companie in produsele sale din anul 1987. In Romania, Activia a fost lansata in anul 2001.

  Beneficiile consumului de iaurt cu Bifidus Actiregularis au fost studiate in mod detaliat si confirmate de-a lungul anilor in 19 studii publicate in reviste stiintifice de prestigiu.

  Pana in prezent, ca urmare a unor dificultati in aplicarea mecanismului complex de evaluare al EFSA (European Food Safety Authority), care valideaza comunicarea beneficiilor nutritionale si de sanatate in Uniunea Europeana, niciuna dintre cele peste 300 de mentiuni de sanatate referitoare la probiotice solicitate de diverse companii nu a fost inca autorizata pentru comunicare in tarile membre UE. Mentiunile privind beneficiile consumului de Activia pentru sanatate sunt insa oficial validate in tari din afara UE si comunicate in mod curent in tarile din afara Uniunii Europene. Un astfel de exemplu este Elvetia, tara in care Biroului federal elvetian pentru sanatate publica a aprobat chiar in 2013 comunicarea mentiunii de sanatate „Activia contribuie la confortul digestiv prin reducerea timpului de tranzit si a balonarii”.

  In aceasta perioada, aspectele privind cerintele specifice referitoare la mentiunile pentru probiotice (care nu sunt niste simple substante chimice, precum vitaminele sau mineralele, ci sunt organisme vii, care interactioneaza complex cu organismul uman) sunt in curs de clarificare la nivel de EFSA.

  Denumirea stiintifica completa a Bifidus Actiregularis este Bifidobacterium animalis subspecies lactis, identificata in clasificarea internationala sub codul CNCM I-2494, clasificarea in colectia de tulpini Danone DN-173010. Denumirea prescurtata: B. lactis DN-173 010. Denumirea stiintifica a tulpinii de bifidobacterii fiind dificil de retinut, numele “Bifidus Actiregularis ” a fost ales pentru comunicarea catre public, fiindca este mai usor de memorat. Utilizarea de denumiri comerciale in locul denumirilor stiintifice este o practica fireasca si raspandita, exemplul cel mai elocvent fiind aspirina, cunoscuta de toti, in timp ce denumirea stiintifica “acid acetilsalicilic” are semnificatie doar pentru o parte dintre consumatori”, susțin reprezentanții companiei.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE