More

    OBEZITATEA INFANTILĂ, determinată de la o vârstă foarte fragedă

    6

    Procesul prin care copiii devin obezi începe încă de la grădiniţă, potrivit unei cercetări publicate, miercuri, în revista americană New England Journal of Medicine, iar la vârsta de 14 ani, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu erau obezi de cel puţin 5 ani, informează AFP.

    De asemenea, studiul arată că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supraponderali la grădiniţă decât aceia care au avut o greutate normală.

    “Dacă tendinţele în incidenţa obezităţii sunt bine stabilite, noi ştim foarte puţine despre copiii care devin obezi şi la ce vârstă”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sănătate Publică de la Universté Emory, autorul principal al acestei cercetări.

    Cercetătorii au analizat datele provenite de la un sondaj realizat în rândul copiilor de la grădiniţe între 1998 şi 1999. Acest sondaj reprezintă un eşantion al tuturor copiilor înscrişi la grădiniţe în această perioadă în Statele Unite ale Americii, ceea ce înseamnă aproximativ 3,8 milioane, precizează autorii.

    “Examinând incidenţa obezităţii la aceste vârste fragede şi evoluţia sa am putea să ne informăm despre natura acestei epidemii, vârsta cu cea mai mare vulnerabilitate şi grupurile care întâmpină cele mai mari rsicuri de a deveni obeze”, a declarat profesorul Cunningham.

    Studiul a arătat că peste 12,4% dintre copiii americani de la grădiniţa erau obezi şi 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masă corporală infantilă stabilită de Centrul Federal de Control şi Prevenire a Maladiilor (CDC).

    Rata de obezitate a fost cu până la 20,8% mai mare în rândul copiiilor cu vârsta medie de 14,1 ani.
    Incidenţa obezităţii a fost mai mare la 14 ani, în rândul copiilor de culoare (17%), urmaţi de hispanici (14%). Rata obezităţii a fost de doar 10% în rândul copiilor caucazieni şi cei din alte rase.

    Totodată, 20% dintre copiii care făceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mică incidenţă a obezităţii la grădiniţă comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice, porivit studiului.

    La toţi copiii cu vârstele între 5 şi 14 ani, incidenţa obezităţii era mai ridicată (25,8%), decât în rândul copiilor care făceau parte din familiile cele mai sărace din grup.

    Copiii care au avut o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme) şi au fost supraponderali la grădiniţă au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârsta de 14 ani, potrivit acestei cercetări.

    Aproximativ 36% dintre copiii deveniţi obezi până la vârsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la naştere.

    “Noi avem indicii că unii factori dinainte de naştere şi din primii ani de viaţă joacă un rol important în obezitate”, precizerază profesorul.

    Potrivit cercetătorilor, eforturile de prevenire ar trebui să se concentreze asupra acestor copii “susceptibili de a deveni obezi mai târziu în viaţă”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE