Politician sârb, asasinat în nordul Kosovo4

Un politician sârb din Kosovo, Dimitrjie Janicijevici, a fost împuşcat mortal la Kosovska Mitroviţa, a anunţat joi poliţia locală, o crimă care a fost condamnată imediat atât de către reprezentanţi UE, cât şi de oficiali kosovari albanezi.

Dimitrjie Janicijevici, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcat de personae necunoscute în faţa casei sale, în noaptea de miercuri spre joi, a declarat pentru AFP şeful poliţiei, Nenad Djurici, precizând că mobilul crimei nu este cunoscut deocamdată.

Janicijevici a fost ales consilier muncipal la Kosovska Mitroviţa în alegerile muncipale din noiembrie. Scrutinul a reprezentat prima participare în alegeri kosovare a unor reprezentanţi politici ai celor aproximativ 40.000 de sârbi din nordul Kosovo, de la declararea unilaterală a independenţei de către Priştina, în 2008.

Desfăşurarea scrutinului a reprezentat un test pentru aplicarea acordului în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Priştina, încheiat în aprilie anul trecut la Bruxelles.

Guvernul kosovar condus de premierul Hashim Thaci a denunţat asasinarea lui Dimitrjie Janicijevici, calificând-o drept “un atac direct la adresa voinţei electorale a cetăţenilor din Mitroviţa”.

La rândul său, premierul sârb Iviţa Dacici a afirmat că asasinatul reprezintă “o ameninţare pentru pacea şi securitatea” cetăţenilor din Mitroviţa.

De asemenea, reprezentantul UE în Kosovo, Samuel Zbogar, a condamnat vehement asasinatul.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts