More



    Portretul robot al şomerului sătmărean

    someri

    În pofida aşteptărilor, grosul şomerilor îl formează sătmărenii cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani. Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, cea mai numeroasă categorie de şomeri o constituie cea a bărbaţilor care nu au decât studii gimnaziale, cel mult profesionale. Statisticile confirmă că lipsa pregătirii constituie un adevărat handicap la angajare. În mod ciudat, deşi firmele sătmărene susţin că preferă să angajeze tineri, majoritatea şomerilor înregistraţi au vârste relativ scăzute: 27,42 % între 30-39 de ani, iar 27% între 40-49 de ani.

    Majoritatea şomerilor sunt bărbaţi
    Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, la sfârşitul anului trecut, în judeţul nostru existau 7.300 de şomeri, din care 2.919 erau femei. Dintre cei 7.300 de şomeri, 1.821 beneficiau de indemnizaţie de şomaj de 75%, 322 de indemnizaţie de şomaj de 50%, iar 5.157 erau neindemnizaţi. Ca nivel de pregătire, 5.968 dintre şomeri erau absolvenţi ai ciclului primar, gimnazial sau profesional, 1.016 aveau studii medii (liceale şi post-liceale), iar 316 studii superioare. Interesant este faptul că 73,86% dintre cei 5.968 de şomeri cu studii primare, gimnaziale sau profesionale sunt bărbaţi, adică 3.811 la număr. În cazul şomerilor cu studii medii, 55% sunt femei, adică 562 din cei 1.016 şomeri înregistraţi la această categorie. În cazul şomerilor cu studii superioare, procentul femeilor urcă la 63,3%, din cei 316 şomeri înregistraţi în această categorie 200 fiind de sex feminin.

    Şomerii între 30-49 de ani, cei mai numeroşi
    În timp ce tinerii ar trebui, cel puţin din punct de vedere teoretic, să se angajeze mai uşor, cu cât sătmărenii au vârsta mai înaintată, şansele de a-şi găsi un loc de muncă scad proporţional. Pentru un sătmărean cu vârsta de circa 60 de ani, şansele de a fi angajat sunt aproape inexistente, astfel că vârstnicii ţin cu dinţii de locurile lor de muncă. Potrivit statisticilor puse la dispoziţie de AJOFM Satu Mare, mai mult de jumătate din cei 7.300 de şomeri (peste 54%) au vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani. Potrivit directorului AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca, din cei 7.300 de şomeri înregistraţi la finele anului trecut, 1.193 au vârste sub 25 de ani (16,34%), 696 au vârste cuprinse între 25 – 29 de ani (9,53%), 2.002 au vârste cuprinse între 30-39 de ani (27,42%), 1.973 au vârste între 40-49 de ani (27%), 727 au vârste între 50-55 de ani (9,96%), iar 709 sunt trecuţi de 55 de ani (9,71%).

    Tipar pentru o treime din şomeri
    Analizând aceste statistici, se poate contura cu uşurinţă un portret robot al şomerului sătmărean. Acesta este de sex masculin, are vârsta cuprinsă între 30-49 de ani şi dispune de studii gimnaziale, cel mult profesionale. După cum am arătat mai sus, aproape o treime dintre şomerii din judeţul Satu Mare se încadrează perfect în acest tipar. În condiţiile în care firmele caută personal tot mai bine pregătit, acest gen de şomeri îşi vor găsi foarte greu un loc de muncă. Cel puţin femeile şomere au posibilitatea de a se orienta spre industria confecţiilor, destul de dezvoltată la nivelul judeţului Satu Mare. În schimb, cu bărbaţii este mult mai greu. Cu alte cuvinte, lipsa studiilor, minimum al celor liceale, constituie un adevărat handicap pe piaţa muncii.
    Vârsta înaintată constituie un alt handicap la angajare. În general, firmele din judeţul Satu Mare caută să angajeze personal tânăr, în ideea că îl poate forma şi perfecţiona mai uşor. Trendul în acest sens a fost dat de investitorii străini care au deschis fabrici în Sătmar, fiind apoi preluat şi de restul firmelor. Cu toate acestea, statisticile oficiale contrazic fenomenul.

    Peste 160 de locuri de muncă vacante
    AJOFM Satu Mare anunţă disponibile pentru luna ianuarie 166 de locuri de muncă vacante, din care 161 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ şi cinci în municipiul Carei. Din cele 166 de posturi, cinci sunt pentru persoane cu studii superioare, 113 posturi pentru studii medii şi 43 de posturi pentru persoane necalificate, se arată într-un comunicat de presă remis ieri redacţiei. Posturile pentru studii superioare sunt în domeniul tehnic – inginer mecanic, respectiv manager resurse umane, economist şi programator de sistem informatic. Pentru persoanele cu studii medii se oferă următoarele posturi: agent comercial, agent de vânzări, tehnician maşini şi utilaje, contabil, agent de voiaj şi facturist. Pentru persoanele necalificate sunt disponibile locuri de muncă în meseriile: ambalator manual, călcătoreasă lenjerie şi manipulant mărfuri.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE