More

  Prevenţia, principiul în medicina primară

  Proiectul noului pachet de servicii în medicina primară, prezentat ieri în cadrul unei videoconferinţe de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarii de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană şi Raed Arafat, are în vedere principiul prevenţiei şi depistarea în fază incipientă a problemelor de sănătate a pacienţilor. Potrivit proiectului, medicii de familie vor decide dacă pot rezolva problemele de sănătate sau pacienţii vor fi trimişi la medicii de specialitate din Ambulatoriu. Noul pachet de servicii, propus spre dezbatere publică, nu limitează numărul de consultaţii la medicul de familie pentru pacienţi în cazul apariţiei unor probleme de sănătate noi, ci oricând sunt suspiciuni de boală, pacientul se poate prezenta la medicul de familie.
  Proiectul mai prevede faptul că pacienţii sub 40 de ani se pot prezenta la consultaţii o dată la trei ani, iar cei de peste 40 de ani o dată la un an, având ca scop depistarea în fază incipientă a problemelor de sănătate şi tratarea lor. De asemenea, bolile noi apărute vor fi abordate de medicii de familie în mod diferit, în funcţie de gravitatea şi de natura lor. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noului pachet de servicii din medicina primară.
  La videoconferinţă, din partea judeţului Satu Mare au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş-Guran, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, preşedintele Colegiului Medicilor, Călin Bumbuluţ, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Vasile Blaga, alte cadre medicale din judeţ.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE