More


  Programul vizitelor de stat ale lui Traian Băsescu în Israel şi Teritoriile Palestiniene

  - Advertisement -

  2

  Preşedintele Traian Băsescu se va afla, în perioada 19-21 ianuarie, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene, în cursul cărora are programate întrevederi cu preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, şi cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

  Administraţia Prezidenţială a anunţat, sâmbătă, programul şefului statului pentru zilele de 19, 20 şi 21 ianuarie, privind vizitele de stat ale preşedintelui Băsescu în Statul Israel şi Teritoriile Palestiniene.

  Astfel, preşedintele Băsescu urmează să susţină, înainte de plecarea în aceste vizite, o declaraţie de presă, duminică, la ora 16.15, la salonul oficial al Aeroportului Internaţional “Henri Coandă”.

  Programul oficial al şefului statului va începe luni dimineaţă, la ora 9.30, la Ierusalim, unde va avea loc primirea oficială de către preşedintele Statului Israel, Shimon Peres.

  Pe agenda întâlnirii de la Reşedinţa Prezidenţială “Beit Hanasi” se află de asemenea un cuvânt de mulţumire adresat de preşedintele României, semnarea în Cartea de Onoare şi convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

  Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaraţii de presă ale preşedintelui României şi ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormântul lui Theodor Herzl.

  Preşedintele Traian Băsescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, urmând ca la ora 12.40 să se desfăşoare ceremonia de aprindere a “Flăcării Veşnice” şi depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

  Traian Băsescu mai are trecută în agenda vizitei de stat şi vizitarea Memorialului Copiilor şi semnarea în Cartea de Onoare, precum şi participarea la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului “Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

  Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun în onoarea preşedintelui României, iar la ora ora 16.15, preşedintele se va afla în Oraşul Vechi, unde va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidului Plângerii.

  De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, în onoarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la reşedinţa prezidenţială “Beit Hanasi”.

  Marţi, preşedintele Traian Băsescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu preşedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Aşezământului Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte.

  La ora 11.45, preşedintele Traian Băsescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), în Complexul Prezidenţial al Teritoriilor Palestiniene “Mikata’a”, unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat.

  La ora 12.00 urmează să aibă loc primirea oficială de către preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmată de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

  Potrivit programului, preşedintele Băsescu va susţine, la ora 13.10, o declaraţie de presă comună cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaraţiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas în onoarea preşedintelui Traian Băsescu.

  Şeful statului are programate, marţi, şi întâlniri cu comunităţile de români din zonă. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmează să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundaţia “The Peres Centre for Peace”, urmează să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Statul Israel şi o întâlnire cu reprezentanţii Fundaţiei “The Peres Centre for Peace”.

  Într-un interviu difuzat vineri de postul de radio Kol Israel, preşedintele Traian Băsescu a declarat că motivul principal al vizitei în acest stat îl reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, relaţii care sunt “excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate”.

  “Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite”, a mai spus Traian Băsescu.

  Despre problemele regionale, precum Tratatul de pace dintre Israel şi paelstinieni, şeful statului român a afirmat că în cadrul vizitei se va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry.

  “Noi plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza o pace în regiune fără ca Israelul să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat”, a menţionat preşedintele Traian Băsescu.

  Despre relaţiile dintre România şi Israel, Traian Băsescu a declarat că, până în prezent, în timpul celor două mandate pe care le-a avut, relaţiile comerciale au crescut în mod constant, el apreciind că, pentru anul 2013, va fi o creştere de peste 28% în schimburile comerciale, faţă de 2012.

  Băsescu a mai apreciat “excelentele relaţii în cooperarea militară, în tehnologie, prin modernizarea avioanelor de luptă”, cu firma israeliană Elbit, precum şi o foarte bună colaborare la nivelul structurilor de securitate.

  “Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecvenţi din România”, a mai spus şeful statului.

  Preşedintele israelian, Shimon Peres, s-a aflat într-o vizită de stat în România în august 2010, iar preşedintele Traian Băsescu a făcut de asemenea o vizită de stat în Israel în iunie 2009. Şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a aflat în iulie 2011 la Bucureşti, având atunci şi o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.

  Preşedintele ANP Mahmoud Abbas a făcut vizite în România în noiembrie 2008 şi iulie 2010, iar preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită la Ramallah în iulie 2009.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img