More


  Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai

  - Advertisement -

  Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc, timp de două zile, sâmbătă 24 mai şi duminică 25 mai, proiectul noii legi fundamentale ar trebui să treacă de Parlament cel mai devreme în 24 aprilie. USL a anunţat, luni, că alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul de revizuire a Constituţiei vor avea loc simultan. Potrivit deciziei Consiliul Uniunii Europene, alegerile europarlamentare trebuie să aibă loc în toate ţările Uniunii între 22 şi 25 mai 2014.

  În România, Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European stabileşte că ziua în care se pot organiza alegerile pentru Parlamentul European este duminica, iar data alegerilor, stabilită în cadrul perioadei hotărâte în acest scop de Consiliul Uniunii Europene, trebuie să fie adusă la cunoştinţă publică înainte cu cel puţin 90 de zile, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Guvernului în acest sens. Astfel, Guvernul trebuie să anunţe data alegerilor europarlamentare cel mai târziu în data de 23 februarie. De asemenea, dacă se intenţionează ca şi scrutinul european să se desfăşoare pe parcursul a două zile, actul normativ care reglementează aceste alegeri va trebui modificat anterior, fie printr-un proiect de lege, fie prin ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern, astfel încât să fie menţionată posibilitatea organizării acestor alegeri şi în altă zi decât duminica.

  Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite în şedinţă comună hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul să aibă loc în 24 şi 25 mai, Parlamentul va trebui să adopte proiectul de revizuire a Constituţiei nu mai devreme de 24 aprilie. Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe, din oficiu, asupra iniţiativei de revizuire a Legii fundamentale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img