More

  Reguli de bune maniere la masă

  3

  Ajungi la masă. Vezi toate tacâmurile aranjate parcă la milimetru şi pe câteva dintre ele nici măcar nu le recunoşti. Ce e de făcut? Regula cea mai simplă spune că începi să le foloseşti de la exterior spre interior, pe măsura “evoluţiei” meniurilor.

  De obicei, furculiţa cea mare este pentru aperitiv, iar lingura mare pentru supă. Tacâmurile aşezate orizontal, în partea de sus a farfuriei, sunt pentru desert, aşa că ai face bine să nu le înfigi în friptură. Există o posibilitate foarte mare să dai şi de “ustensile” neidentificate, dar cea mai bună soluţie este să nu le foloseşti. Mergi la sigur – asta nu înseamnă că vei mânca tortul cu furculiţa cea mare, totuşi.

  Ce faci cu tacâmurile după ce termini de mâncat

  După ce termini de mâncat, nu ai voie să laşi tacâmurile, din nou, pe masă. Şi trebuie să fii atent cum le poziţionezi pe farfurie pentru că, în timp ce tu faci pauză să povesteşti amintiri din armată, chelnerul s-ar putea să îţi ia farfuria din faţă – pentru că asta ai transmis din poziţionarea tacâmurilor. Vezi în imaginea de mai sus cum trebuie să le aşezi. Fii atent ca atunci când ai terminat de mâncat ( furculiţa şi cuţitul pot sta şi oblic, “la ora 4”), lama cuţitului să nu fie îndreptată către vecinul de masă – este un semn de agresivitate şi nu se ştie niciodată din ce cultură provine partenerul de cină. S-ar putea să fie ultima din viaţa ta.

  Cum arată o masă aranjată în mod formal

  Regula principală: nu ai voie să ai multe de 3 tacâmuri pe o parte a farfuriei. Excepţie face furculiţa pentru fructe de mare, care îşi mai poate găsi locul şi ca al patrulea tacâm din dreapta.

  Cum arată o masă aranjată informal

  Cum mănânci fără să faci victime colaterale

  În principiu, există două moduri în care noi, pământenii posesori de tacâmuri, mâncăm atunci când stăm la masă: cel continental şi cel american. Primul este cel mai cunoscut nouă, românilor, şi îl folosim atunci când ţinem cuţitul în mâna dreaptă, furculiţa în stânga, fixând-le cu indexul. Dacă vrei să experimentezi al doilea mod, vei ţine furculiţa în mâna dreaptă, ca pe un stilou, cu “faţa” în sus, iar cuţitul în stânga, fixând lama cu indexul.

  Cum foloseşti şerveţelul

  De obicei, trebuie să aştepţi ca gazda să facă pasul cel mare şi să îşi pună şerveţelul în poală. Apoi e şi rândul tău. Inelul în care l-ai găsit ajunge în stânga farfuriei, iar şerveţelul niciodată (dar niciodată) nu va fi îndesat în curea sau sub guler, ci aranjat discret. Şi nu ai voie să te ştergi brutal cu el de mâncare, ci şi să tamponezi uşor. Înainte de a bea, este elegant să îţi ştergi uşor buzele cu şerveţelul. După ce ai terminat de mâncat, nu-l arunca sub scaun, nu îl îndesa sub farfurie şi nici nu îl pui în braţele chelnerului. Îl aşezi în stânga farfuriei sau, dacă farfuria e pe centrul mesei, peste ea. Dacă urmează să vină şi cafeaua, lasă-l pe picioare – nu se ştie niciodată când încep să îţi tremure mâinile.

  Cum ciocneşti

  Cam de fiecare dată când se strâng mai mulţi la masă vine şi momentul în care cineva se ridică în picioare, începe să dea cu furculiţa în pahar şi propune un “toast”. În alte cuvinte, e nevoie de iniţiativă pentru ca lumea să ciocnească pahare şi să bea (şi mai mult). Dar cum e politicos să o faci? În primul rând, fără cuţit. Poţi să te ridici sau nu, să întinzi uşor paharul şi să te exprimi vocal, cu cât mai puţine cioburi. La cinele formale, aştepţi ca gazda să facă asta. Printre prieteni, îţi permiţi ca din două în două minute să strigi “noroc”.

  Cum te retragi la toaletă

  Elegant. Cât mai elegant. Nu e nevoie de glume legate de prostată şi nici de exprimarea directă şi sinceră a actului pe care vrei să-l comiţi în mica încăpere, mai ales dacă eşti la cină cu o femeie. Nu ştii niciodată ce fobii şi sensibilităţi au cei din jurul tău. Un “revin imediat” ar trebui să rezolve toată problema.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE