More

  Reprezentanţii televiziunilor locale şi regionale, nemulţumiţi de felul în care se colectează drepturile de autor

  sedinta

  Colectarea taxelor de către organismele nonguvernamentale în ceea ce priveşte drepturile de autor dar şi relaţia pe care o au televiziunile locale cu distribuitorii semnalului prin cablu au fost principalele subiecte discutate în cadrul Colegiului Director al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale întrunit vineri la Suceava la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei, Bogdan Gheorghiu. La întâlnire au participat doar o parte dintre membri, printre care şi directorul general al Nord Vest TV şi al Gazetei de Nord-Vest, Răzvan Govor, patronul postului West TV Arad, Andrei Ando, şi senatorul Ovidiu Donţu. De asemenea, au mai fost dezbătute problemele cu care se confruntă în relaţia cu structurile care intră în legătură directă cu posturile de radio şi tv locale.

  Nemulţumiri privind colectarea drepturilor de autor
  În opinia lui Ionuţ Pârjolescu, secretarul executiv al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale, colectarea drepturilor de autor ar trebui să se supună unor principii, şi anume: reprezentativitate, transparenţă şi simplificare. “În primul rând, reprezentativitate, adică fiecare radiodifuzor să-şi achite drepturile de autor în raport cu puterea sa financiară, şi mă refer la staţiile tv locale şi nu la cele naţionale. Apoi vorbim de un principiu de simplificare, pentru că în momentul de faţă staţiile trebuie să achite cote către mai multe organizaţii şi nu în ultimul rând e vorba de transparenţă, pentru că banii pe care noi îi plătim către aceste structuri nonguvernamentale nu ştim traseul ulterior ce se întâmplă cu ei”, afirmă secretarul executiv al Asociaţiei. De asemenea, Ionuţ Pârjolescu a ţinut să precizeze că un alt aspect important ce a fost abordat în cadrul şedinţei a fost relaţia pe care o au patronii televiziunilor locale cu cei care retransmit posturile, distribuitorii de cablu. Relaţie care trebuie îmbunătăţită iar pentru asta s-au căutat soluţii.

  De asemenea, Răzvan Govor consideră că trecerea în digital a semnalului TV ar fi o soluţie în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiilor cu cabliştii. Şi asta pentru că “televiziunea digitală prinde mai mult interes în rândul publicului, se vede mai bine, are mai multe posturi şi un preţ bun. Şi atunci toată lumea încearcă să intre pe digital iar analogicul pierde teren”. Referitor la nemulţumirea pe care o au patronii privind colectarea drepturilor de autor, Răzvan Govor consideră că “noi plătim nişte taxe, dar nu ştim cui le plătim”. Acesta afirmă că trebuie să întocmească lunar nişte rapoarte referitoare la ce se difuzează pe TV, ce artişti, dar nu are siguranţa că banii ajung la artiştii difuzaţi iar sumele pe care le plătesc cu toţii acestor organisme nonguvernamentale sunt unele destul de consistente.

  Ando Andrei, membru al Asociaţiei, este de aceeaşi părere cu colegii săi. “Considerăm că există suspiciuni întemeiate legate de buna credinţă a acestor organisme, legate de cheltuielile enorme pe care televiziunile locale sunt obligate să le facă pentru a-şi asigura funcţionarea. Aceste organisme, din punctul meu de vedere, funcţionează în sistem căpuşă”, a declarat Andrei Ando. Totodată, acesta a mai spus că îşi doreşte să fie găsite pârghiile prin care să se reuşească să se asigure mai multă transparenţă în activitatea acestor mecanisme. Andrei Ando a precizat că urmează acţiuni concrete pentru perioada următoare. Vor avea loc întâlniri mai ample prin care să fie identificate măsurile care să reglementeze activitatea acestor organisme “pentru că ceea ce se întâmplă, se întâmplă prost”.

  Petiţie adresată Parlamentului
  Colegiul Director a hotărât ca prim pas realizarea unei petiţii pe care să o adreseze Parlamentului. Mai ales că alături de membrii Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale, la şedinţă a fost prezent şi senatorul sucevean Ovidiu Donţu, care a răspuns invitaţiei Asociaţiei. Acesta le-a promis sprijin membrilor Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale. Donţu le-a recomandat membrilor ATLR să cumuleze toate nemulţumirile, să adauge principiile de drept care, în opinia lor, sunt încălcate iar cu această petiţie, împreună cu comisia de cultură a Senatului va fi propusă o iniţiativă legislativă pentru a reglementa lucrurile care nu sunt potrivite în actuala legislaţie.

  Preşedintele asociaţiei, Bogdan Gheorghiu, a mulţumit senatorului Ovidiu Donţu pentru că li s-a alăturat în aceste demersuri. „Asociaţia noastră consideră că e foarte important că un senator, membru al comisiei juridice, este alături de noi şi ne sprijină” a încheiat preşedintele ATLR, Bogdan Gheorghiu.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE