More


  Să fii meseriaş nu este o ruşine

  - Advertisement -

  Faptul că tot mai mulţi tineri doresc să înveţe o meserie după terminarea şcolii gimnaziale constituie un lucru îmbucurător pentru întreaga societate. În viitorul apropiat, aceştia îşi vor putea găsi mai uşor un loc de muncă, firmele nu vor mai alerga disperate după muncitori calificaţi, iar statul nu va mai trebui să cheltuie sume enorme pentru a plăti şomaj pentru absolvenţi. De asemenea, părinţii au priceput că nu are niciun rost să cheltuie o mulţime de bani pentru a-şi ţine degeaba odraslele în licee, respectiv pentru a le plăti facultăţi costisitoare. Diplomele obţinute cu atâta cheltuială nu prea mai au valoare în ziua de azi. În ţara noastră există atâţia absolvenţi de facultate, încât în curând va fi necesară o diplomă şi pentru un post de portar.

  Într-o societate normală, să fii muncitor calificat nu este o ruşine. De fapt, cunoaşterea unei meserii cerute pe piaţa muncii poate asigura un nivel de trai normal. Un sătmărean care îşi cunoaşte bine meseria poate câştiga mai bine decât un absolvent de facultate care numai el ştie în ce condiţii şi-a obţinut diploma de licenţă şi nu reuşeşte să se angajeze nicăieri.

  Chiar şi în cazul în care un meseriaş bun nu ar reuşi să-şi găsească de lucru în judeţul nostru sau chiar în ţară, acesta ar putea să se angajeze cu uşurinţă într-o altă ţară, unde ar câştiga şi mai bine. Firmele sătmărene vor beneficia şi ele peste câţiva ani de efectele acestei tendinţe de reorientare profesională. Ori de câte ori aveau ocazia, patronii sătmăreni se plângeau că sunt obligaţi să angajeze forţă de muncă necalificată, pe care apoi trebuiau să o califice pe propria lor cheltuială. O condiţie de bază este ca cei din fruntea învăţământului sătmărean să se consulte cu organizaţiile patronale, astfel încât tinerii să fie şcoliţi în meserii care să aibă căutare pe piaţa muncii. Dacă se va realiza o asemenea consultare, absolvenţii învăţământului tehnologic vor porni în viaţă cu un avantaj puternic. În caz contrar, totul va fi în zadar.

  Statul nu va mai fi obligat să plătească astfel ajutoare de şomaj absolvenţilor care nu reuşesc să se angajeze, după cum se întâmplă în prezent. Banii ar putea fi utilizaţi mult mai eficient în alte domenii. Tocmai din aceste motive, statul ar trebui să încurajeze noile tendinţe. Ar trebui să-şi concentreze eforturile în direcţia consilierii. Adică să încerce să-i convingă pe elevi şi pe părinţii lor că nu toţi putem fi ingineri, medici, economişti sau jurişti, ci este nevoie şi de lăcătuşi, mecanici auto, ospătari calificaţi în meseriile lor.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare