More


  Sătmărenii l-au omagiat pe Eminescu

  - Advertisement -

  emine

  Ziua naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu, care a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, a fost marcată şi în Satu Mare. Evenimentul central a avut loc la bustul lui Mihai Eminescu din faţa Colegiului Naţional care poartă numele marelui nostru poet naţional. Printre cei peste o sută de participanţi s-au numărat oameni de cultură, profesori şi elevi, care au depus jerbe de flori şi au recitat poezii din opera lui Mihai Eminescu.

  Mai mulţi participanţi
  După cum a remarcat preşedintele Cenaclului Afirmarea, Ion Bala, evenimentul adună pe an ce trece tot mai mulţi participanţi. “În urmă cu 15 ani eram doar o mână de oameni veniţi să îl omagiem pe marele nostru poet naţional Mihai Eminescu şi mă bucură enorm când văd că pe an ce trece suntem tot mai mulţi”, a precizat Ion Bala. La eveniment au mai participat directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Ioan Mircea Ardelean, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Robert Laszlo, reprezentantul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Gheorghe Toduţ, preşedintele Sucursalei Satu Mare a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din S.R.I., Voicu Şichet, preşedintele Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi şi Asociaţia Holocaustul din Ardealul de Nord 1940 – 1945, Ioan Corneanu, şeful Cercului Militar Satu Mare, col. (r) Zorin-Ioan Platec, respectiv gazda manifestării, directorul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Ioan Pop.

  Mihai Eminescu, simbol al românismului în Satu Mare
  De-a lungul a peste trei secole şi jumătate de activitate au absolvit prestigioasa instituţie de învăţ+ământ zeci de mii de tineri. Liceul îşi are originile prin anul 1634, când iezuiţii primesc aprobarea de a deschide un colegiu în oraş. Nedreptatea de veacuri îndurată de românii sătmăreni este reparată începând cu 15 iulie 1919 când ia naştere Liceul “Mihai Eminescu”, prima instituţie de învăţământ secundar cu limba de predare română din oraşul Satu Mare. Prestigiosul aşezământ a fost botezat cu bună ştiinţă Liceul “Mihai Eminescu”, pentru ca poetul să rămână întipărit în memoria urmaşilor pentru veşnicie, ca fiind cea mai măreaţă figură a poeziei româneşti, pe care să o poarte în inima sa fiecare elev şi profesor, iar instituţia să fie cel mai de seamă pilon şi focar de cultură românească în partea de nord-vest a ţării.
  După revoluţia din 1989 se reconsideră locul şi rolul liceului în structura învăţământului românesc. Odată cu noua titulatură de Colegiu se diversifică profilurile şi se afirmă statutul de colegiu teoretic care pregăteşte elevii pentru învăţământul superior şi pune un accent deosebit pe pregătirea de performanţă a lor. Ca semn al recunoaşterii locului pe care îl ocupă în elita învăţământului românesc, din anul 2000 se numeşte Colegiu Naţional.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare