More

  Sharon se află în continuare într-un “pericol iminent de a muri”, afirmă Spitalul Tel Hashomer

  3

  Ariel Sharon, aflat în comă de opt ani, se află “în continuare într-un pericol iminent de a muri”, a anunţat duminică directorul spitalului din Tel Aviv în care fostul premier israelian este internat, relatează AFP.

  “Inima lui rezistă mai bine decât am crezut noi, dar este în continuare într-un pericol iminent de a muri (…) şi sunt mai pesimist ca înainte”, a declarat Zeev Rotstein într-o conferinţă de presă susţinută în faţa Spitalului Tel Hashomer de la Tel Aviv.

  “Aceste funcţii vitale, în special cele renale, nu au repornit”, a subliniat profesorul Rotstein.

  Întrebat despre posibilitatea unei refaceri a lui “Arik” (diminutivul lui Ariel, un prenume care înseamnă “leu” în ebraică”), el a răspuns că nu este “profet, dar nu este posibilă o ieşire din criză”.

  Starea sănătăţii fostului premier, aflat în comă în urma unui atac cerebral, pe 4 ianuarie 2006, se deteriorează treptat începând de miercuri.

  Sharon va rămâne în istorie ca cel care a pregătit şi condus, în 1982, invazia Libanului vecin, la vremea respectivă el ocupând funcţia de ministru al Apărării, dar şi ca primul şef al unui Guvern israelian care a efectuat o retragere dintr-o parte a teritoriilor palestiniene, ocupate începând din 1967.

  O comisie de anchetă a stabilit în privinţa responsabilităţii lui Sharon că acesta nu a prevăzut şi nici nu a împiedicat masacre în taberele palestiniene de refugiaţi de la Sabra şi Shatila, la Beirut, în septembrie 1982, comise de către o miliţie creştină aliată Israelului.

  El a fost nevoit să demisioneze, ceea ce nu l-a împiedicat să devină premier în 2001, post în care a fost reconfirmat în 2003.

  În 2005, într-o perioadă în care era considerat un campion al colonizării, el a procedat la evacuarea din Fâşia Gaza a celor aproximativ 8.000 de colonişti care s-au instalat în regiune la încurajările sale.

  El a fost criticat dur din cauza acestei decizii, atât de către o mare parte a dreptei, cât şi de către grupul de lobby al coloniştilor.

  Sharon a fost spitalizat pe 18 decembrie 2005 în urma unui “uşor atac cerebral” după care a recuperat rapid. Dar pe 4 ianuarie 2006 a intrat într-o comă profundă, după un “atac cerebral grav”.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE