Crescătorii de animale sătmăreni trebuie să-şi ateste genetic animalele pentru a putea intra în posesia subvenţiilor europene. În acest sens, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare face câteva precizări în acest sens. În judeţul nostru sunt acreditate două asociaţii care pot elibera adeverinţele care să ateste acest lucru.
Reguli noi la subvenţii
Una dintre condiţiile noi pentru plata subvenţiilor europene la bovine este că toţi crescătorii care deţin minim 20 capete vaci în exploataţie la data depunerii cererii au obligaţia ca, în trei luni de la data limită de depunere a cererilor, să înscrie întreg efectivul de vaci în Registrul Genealogic al rasei deţinut de o asociaţie sau agenţie acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului Genealogic. “După înscrierea efectivului de vaci în Registrul genealogic al rasei, solicitanţii vor depune până la data de 27 ianuarie 2014, inclusiv, la centrul judeţean sau local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) unde au depus cererea de solicitare a primei, o adeverinţă eliberată de asociaţia acreditată care confirmă înscrierea animalelor în Registrul genealogic al rasei. În cazul în care numărul de vaci va fi diminuat sub numărul minim de 20 capete vaci, solicitanţii au obligaţia de a înştiinţa centrul judeţean sau local APIA de unde au primit bonul de depunere al cererii, în termen de 7 zile lucrătoare de la data diminuării efectivului”, precizează directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş.
În condiţiile în care până la data de 27 ianuarie nu se va depune la centrul judeţean sau local al APIA adeverinţa eliberată de asociaţia acreditată, care confirmă înscrierea animalelor în Registrul genealogic al rasei, solicitanţii nu vor putea beneficia de primele prevăzute în Ordinul 920/10.09.2013, deoarece cererea este considerată incompletă.
Două asociaţii în judeţ
Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Bucureşti a acreditat pentru eliberarea documentelor doveditoare două asociaţii ale crescătorilor de bovine din judeţul Satu Mare. Una dintre acestea este Asociaţia judeţeană a crescătorilor de taurine Satu Mare, aflată pe bulevardul Cloşca nr. 94, reprezentată de Iacob Izvorean, iar cea de a doua este Asociaţia judeţeană a crescătorilor de bovine „GENETICA” Satu Mare, cu sediul în comuna Viile Satu Mare, strada Codrului nr. 20/B, reprezentată de Mozer Francisc Iosif.
Directorul Leş a mai afirmat că fermierii sătmăreni pot obţine adeverinţele cu pricina de la orice asociaţie acreditată din România, nu numai de la cele din judeţul Satu Mare.
Florin Dura