More


  UDMR, împotriva comasării europarlamentarelor cu referendumul

  - Advertisement -

  hunor_kelemen

  Preşedintele naţional al UDMR, Hunor Kelemen, s-a aflat ieri în vizită la Satu Mare pentru a discuta cu liderii judeţeni ai Uniunii despre pregătirile pentru alegerile europarlamentare. UDMR Satu Mare a primit sarcina de a strânge 25.000 de semnături de susţinere din cele 200.000 de semnături necesare Uniunii pentru a putea candida pe liste naţionale. Preşedintele Hunor Kelemen a declarat că UDMR se împotriveşte iniţiativei de a comasa alegerile europarlamentare cu referendumul pentru modificarea Constituţiei. În schimb, acesta i-a îndemnat pe maghiarii cu dublă cetăţenie din România să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria.

  Pregătirile pentru europarlamentare, în toi
  Preşedintele Hunor Kelemen a arătat că UDMR îşi va definitiva în cursul lunii februarie lista de candidaţi la europarlamentare. “Cea mai importantă provocare pentru noi sunt alegerile europarlamentare, care vor fi organizate pe 25 mai. Intenţia noastră este de a ne păstra locurile în Parlamentul European. Începem pregătirile pentru această campanie, pregătirile logistice, pregătirile politice, programul nostru, strategia noastră şi vom finaliza lista candidaţilor până la sfârşitul lunii februarie. Pe 15 februarie avem deadline-ul până când aşteptăm dosarele de candidaturi, le vom analiza în Consiliul Permanent şi vom lua o decizie. Ştim că trebuie să adunăm 200.000 de semnături pentru a depune listă naţională şi acest lucru înseamnă un efort important pentru fiecare organizaţie. Am stabilit ce trebuie să facem să avem semnăturile necesare şi din judeţul Satu Mare. Urmează să ne întâlnim şi cu celelalte organizaţii”, a declarat preşedintele Hunor Kelemen.
  Liderul UDMR a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu s-a decis încă în privinţa desemnării unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului. “În 2014 mai există o alegere importantă, alegerea preşedintelui României spre sfârşitul anului. Nu ştim în acest moment să vă spunem dacă vom avea un candidat propriu sau nu. Decizia o vom lua după europarlamentare, deci după 25 mai”, a afirmat Hunor Kelemen.

  Comasarea alegerilor cu referendumul ar fi o greşeală
  UDMR se împotriveşte iniţiativei de a comasa alegerile europarlamentare cu referendumul pentru modificarea Constituţiei. “În ceea ce priveşte intenţia de a comasa referendumul cu europarlamentarele este o idee mai puţin bine gândită. Noi nu susţinem o astfel de iniţiativă şi considerăm că ar fi o greşeală. Aşa cum am spus, avem peste europarlamentare un referendum, un referendum de două zile despre un alt subiect, care nu are nicio legătură cu alegerile europarlamentare şi nu are o legătură directă cu viitorul Uniunii Europene, cu viitorul României în Uniunea Europeană. De aceea, considerăm că ar fi o greşeală să fie comasate cele două tipuri de scrutine.
  Preşedintele Hunor Kelemen s-a declarat sceptic în privinţa unei posibile candidaturi a actualului europarlamentar Tokes Laszlo, fost episcop reformat de Piatra Craiului. “Nu vreau să comentez, nu vreau să speculez această posibilă candidatură. Vom vedea. Oricum, dacă merge ca independent, are nevoie de 100.000 de semnături, nu e uşor să le aduni. Dacă merge pe listă de partid are nevoie de 200.000 de semnături, şi mai greu de obţinut. Există şi alte posibilităţi, după cum am citit în presă, însă n-aş vrea să comentez. Fiind un om matur, un om cu multă experienţă, sunt convins că va lua decizia cea mai bună pentru el”, a spus Hunor Kelemen. De asemenea, acesta a anunţat că UDMR va discuta cu conducerea Partidului Civic Maghiar în ianuarie, însă nu va forma o coaliţie, ci va candida sub sigla proprie.

  Target de 25.000 de semnături pentru UDMR Satu Mare
  UDMR îndeamnă maghiarii cu dublă cetăţenie din România să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. “Faţă de alegerile parlamentare din Ungaria nu avem o poziţie. Avem o poziţie faţă de drepturile existente. Orice drept trăieşte dacă este folosit. Dreptul de a alege este un astfel de drept, care e legat de dreptul de a obţine cetăţenia ungară, obţinută de unii maghiari din România. Noi spunem că trebuie să vă folosiţi de acest drept. Ca să puteţi să vă folosiţi de acest drept, trebuie să vă înregistraţi, asta este procedura. Folosiţi-vă de acest drept, pentru că aşa este corect, asta am spus de 25 de ani, nu este o chestiune de opţiunei deologică, fiindcă e o chestiune de principiu. Eu nu pot să spun pe 6 aprilie sau când vor fi alegerile în Ungaria să nu vă folosiţi de dreptul vostru, dar pe 25 mai vă rugăm să veniţi să votaţi cu noi. Şi invers este valabil, căci altfel nu eşti credibil”, a afirmat Hunor Kelemen, care a adăugat că UDMR nu va susţine niciun partid din Ungaria la alegerile din aprilie.
  Preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, a declarat că organizaţia pe care o conduce trebuie să strângă minim 25.000 de semnături de susţinere, apreciind că nu va fi o sarcină prea grea, în condiţiile în care, în toamna anului trecut, pentru organizarea referendumului privind regionalizarea într-o altă formă decât cea propusă de Guvern, în judeţul nostru au fost strânse 24.000 de semnături.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img