More

  Un an bogat în evenimente culturale la Carei

  georgescu

  Principalele evenimente culturale care vor fi organizate în acest an la Carei au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei, Bogdan Georgescu. După o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au fost organizate în 2013, directorul Georgescu a enumerat activităţile de promovare a turismului în Carei, precum şi evenimentele pe care Direcţia pentru Cultură şi Sport intenţionează să le organizeze în 2014. Numai în cursul anului trecut, Castelul Karolyi a fost vizitat de peste 40.000 de persoane. În finalul conferinţei de presă, referentul Szucs Jozsef a prezentat manifestările ce vor avea loc cu ocazia evenimentului Castelanii la 50 de ani.

  Peste 40.000 de vizitatori la castel
  În deschiderea conferinţei de presă, directorul Bogdan Georgescu a făcut o trecere în revistă a activităţilor culturale, sportive, de turism şi umanitare desfăşurate de direcţia pe care o conduce în cursul anului trecut. “În decursul anului 2013 au avut loc în organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei o serie de evenimente cultural-artistice, care s-au desfăşurat în mai multe spaţii atât destinate unor astfel de evenimente cât şi în aer liber. Dintre evenimentele de o importanţă deosebită care s-au desfăşurat şi în aer liber menţionăm Festivalul Best Fest (luna mai), prima ediţie a Festivalului Medieval “Villa Karul”, Festivalul August Fest, Zilele Municipiului Carei, Festivalul Zmeielor, Halloween Party, Festivalul Magia Crăciunului. Festivalurile organizate în decursul anului 2013, prin diversitatea evenimentelor şi prin atenta selecţie a acestora au, produs un impact pozitiv asupra publicului şi, un aspect extrem de important, au reuşit să readucă un număr considerabil de oameni la evenimente culturale. De asemenea mai ales la festivalurile care se desfăşoară în perioada estivală, pe lângă publicul local s-a reuşit atragerea şi implicarea chiar, în evenimente, a turiştilor”, a declarat Bogdan Georgescu.
  Castelul Karolyi a avut anul trecut peste 40.000 vizitatori. “Castelul şi-a deschis porţile pentru turişti în luna mai 2012, în primul an înregistrând 35.000 de vizitatori, iar în 2013 peste 40.000 de vizitatori. Expoziţiile permanente sunt atracţiile Castelului reabilitat, dar pe tot parcursul anului acestea sunt completate de expoziţii temporare, unele fiind deschise publicului larg chiar pentru câteva luni, un exemplu în acest sens fiind expoziţia de arme a Muzeului Brukental. În 2013, Castelul Karolyi a găzduit 94 evenimente cultural-artistice, la care au participat aproximativ 1500 de artişti, în faţa unui public ce a totalizat circa 20.000 de persoane în timpul unui an”, a arătat directorul Georgescu.

  Acţiuni de promovare a turismului
  Directorul Bogdan Georgescu a prezentat activităţile de promovare a turismului în municipiul Carei. La sfârşitul anului 2013, Centrul de promovare a turismului cultural Carei a participat la Târgul Internaţional de Turism Bucureşti şi cu stand propriu la Târgul de turism din Cluj Napoca, oferind primele pachete turistice, promovând potenţialul patrimonial şi turistic al municipiului Carei şi al judeţului Satu Mare. Noua strategie de promovare a turismului va cuprinde printre altele măsurile ce urmează a fi luate pentru trecerea de la tursimul de tranzit la turismul de o noapte sau de weekend. Totodată festivalurile şi evenimentele culturale vor fi organizate în aşa fel încât să atragă cât mai mulţi turişti sau să ofere un plus de relaxare celor care vizitează Careiul, a afirmat Bogdan Georgescu.
  Timp de două luni, în fiecare sfârşit de săptămână, la Carei vor fi organizate programe gastronomice şi degustări de vinuri menite să atragă turişti. De asemenea, urmează să fie lansat site-ul visitcarei.ro, care va cuprinde informaţii culturale şi turistice despre municipiul Carei, dar şi cu obiectivele turistice din judeţul Satu Mare.

  Un calendar bogat în evenimente
  În 2014, Direcţia de Cultură şi Sport va organiza numeroase evenimente culturale în Carei, unele dintre ele devenite deja tradiţionale. Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi a aniversării a 164 ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, în data de 15 ianuarie va fi organizat Maratonul poeziei româneşti. De asemenea, în data de 30 ianuarie va fi organizată a opta ediţie a concursului de recitări “Mihai Eminescu”. A patra ediţie a concursului interşcolar “Îmi place Eminescu!” va fi organizată în data de 25 februarie, la Casa Comunitară Sf. Ladislau. Direcţia de Cultură Carei iniţiază un proiect care are ca scop cunoaşterea şi promovarea culturii şi tradiţiilor din ţările membre ale Uniunii Europene. Proiectul constă în organizarea de evenimente culturale cu ocazia Zilei Naţionale a fiecărui stat membru al UE. Proiectul va debuta în februarie cu Ziua Naţională a Lituaniei.
  Direcţia de Cultură şi Sport vrea să extindă durata Festivalului Medieval Villa Karul de la o zi la trei zile. “Vrem să organizăm un Festival Medieval pe durata a trei zile pentru ca, împreună cu hotelurile şi ştrandul din Carei, să putem promova pachete turistice atractive”, a declarat Bogdan Georgescu. În cazul în care va reuşi să găsească o sursă de finanţare, Bogdan Georgescu doreşte să organizeze în Castelul Karolyi un festival de jazz, care se va numi Castel Jazz.

  Castelanii la 50 de ani
  Referentul Szucs Jozsef a prezentat apoi un scurt istoric al curentului muzical Castelanii, în 2014 împlinindu-se 50 de ani de la înfiinţarea renumitei formaţii. Astfel, în perioada 5-7 septembrie va fi organizat evenimentul Castelanii la 50 de ani, la care vor fi invitaţi toţi cei care au făcut parte din această formaţie, a arătat Szucs Jozsef. De asemenea, organizatorii propun ca muzicianului Peter Karacsonyi, iniţiatorul formaţiei Castelanii, să-i fie atribuit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al Careiului, respectiv ca Centrul Cultural Carei să-i poarte numele, iar în curtea acestuia să fie dezvelit un bust al cunoscutului muzician, devenit un adevărat simbol al Careiului.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE