Un produs folosit de toate femeile este cancerigen6

Oja contine anumite substante considerate toxice pentru organism, care cresc riscul de cancer. Multe companii producatoare le-au eliminat doar de pe etichete. Folosita ocazional, nu pune probleme, insa personalul din saloane si copiii sunt mai expusi riscurilor.

Ideea ca lacul de unghii este periculos pentru sanatate a luat nastere in 2006, cand mai multi oficiali au protestat impotriva utilizarii a trei substante, considerate cancerigene. „Trio-ul toxic”, asa cum a fost numit, cuprinde formaldehida, pe post de agent de intarire, toluen si dibutilftalat sau DBP, potrivit evz.ro.

De la scandalul din 2006, mai multe companii producatoare de oja au renuntat sa mai foloseasca cele trei substanse considerate cancerigene, insa o investigatie din 2012 condusa de Departamentul de Control al Substantelor Toxice din SUA a aratat ca unii producatori au continuat sa utilizeze respectivele substante, eliminandu-le doar de pe ambalaj.

În timp ce Uniunea Europeana a interzis utilizarea DBP-ului in cosmetice, Agentia Americana a Medicamentului si Alimentului nu a reglementat aceasta situatie, relateaza nytimes.com. „Nimeni nu spune ca aplicarea ocazionala a ojei poate avea consecinte pe termen lung. Insa unele categorii pot fi mai vulnerabile”, spune Janet Nudelman, cofondatoarea unei campanii care promoveaza siguranta cosmeticelor.

Este vorba de personalul din saloanele de cosmetica si de copii, care sunt mult mai sensibili in cazul expunerii la ftalati precum DBP. Mai mult, unii dintre pediatri le interzic fetitelor sa foloseasca oja, in special daca au si obiceiul sa-si roada unghiile.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts