More

  Aleșii au adoptat inițiative legislative în interesul simplului cetățean

  parlament

  O activitate parlamentară intensă ieri, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Aleșii s-au concentrat pentru adoptarea unor inițiative legislative, parlamentare sau guvernamentale, dincolo de tumultul politic al negocierilor din USL privind numirea lui Klaus Iohannis în Guvern.

  În primul rând, senatorii au adoptat o serie de observații făcute de președintele Traian Băsescu la legea terenurilor agricole, între care desființarea autorității care reglementa piața funciară, precum și instituirea dreptului de preemțiune al statului. “S-a instituit o procedură de verificare şi de exercitare a dreptului de preemţiune clară şi detaliată şi s-a avut în vedere în special evitarea prelungirii termenului în care preemtorul anunţă acceptarea ofertei”, a mai precizat parlamentarul Şoneriu. La rândul său, senatorul UDMR Tanczos Barna a susţinut că liberalizarea totală a pieţei funciare ar fi o greşeală în acest moment pentru cetăţenii români, care au nevoie de o protecţie din partea statului. Pe de altă parte, el a atras atenţia că legea instituie un mecanism complicat, care va fi greu de înţeles de fermierii români. Unul dintre amendamentele la actul normativ, așteptat de piața românească, prevede că “cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate”.

  Un alt proiect de lege binevenit pentru mămicile din România a fost adoptat de plenul Senatului. Proiectul prevede ca perioada concediului de creștere a copilului să fie trecută la vechime în câmpul muncii pentru personalul didactic și auxiliar din învățământ. Se ia astfel în considerare o periodă de neîntrupere a vechimii de 10 ani, necesară obținerii sporului de stabilitate. Totodată, senatorii au adoptat un proiect de lege pentru modificarea Legii de organizare și funcționare a TVR și a radioului public, proiect ce permite celor două instituţii media să se constituie persoane juridice astfel încât să poată difuza programe românești în străinătate. Proiectul fusese retrimis în Parlament pentru reexaminare de către Traian Băsescu, dar senatorii au respins propunerea șefului statului.

  Deputații de la toate partidele și-au pus votul pentru o inițiativă legislativă a unor aleși de la PDL, PNL și PSD pentru instituirea zilei de 2 iunie ca Ziua națională a adopțiilor, manifestări care vor fi coordonate de Oficiul Român pentru Adopții. Au apărut și disfuncționalități în activitatea parlamentară a USL. PNL s-a aliat cu PDL in comisiile senatoriale pentru administrație publică și juridică pentru a întocmi un raport de respingere pentru noul Cod Rutier, propus de Guvern. Liberalii nu au ținut cont că proiectul a fost realizat de ministrul lui de Interne, Radu Stroe. Senatorul PNL Viorel Grigoraș a motivate faptul că multitudinea de amendamente care ar fi aduse noului Cod Penal i-ar bulversa pe conducătorii auto. Totodată, senatorul PDL Traian Igaș a susținut că proiectul are lucruri bune, dar și lucruri care nu vin în întâmpinarea opiniei publice.
  Marius Oproiu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE