More


  Cei mai buni cârnaţi de Satu Mare

  - Advertisement -

  CARNATI

  Peste o jumătate de tonă de carne de porc s-a transformat, în mâinile dibace ale bucătarilor amatori și profesioniști, în cârnați tradiționali, numai buni de pus pe grătar. După Festivalul de Tăiat Porci de la Livada, sătmărenii au avut ocazia sâmbătă să guste din preparatele pregătite în cadrul concursului de cârnați organizat la Piaţa Rex.

  Inițiativa a aparținut unui ONG care susține promovarea și conservarea tradițiilor. Organizarea unui Concurs de Cârnați a vrut să readucă în actualitate rețetele moștenite din bătrâni. Practic, organizatorii au furnizat carnea de porc iar concurenții au trebuit să pregătească cel mai gustos cârnat. Judith Miclăuş, unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei şi organizator al concursului, a declarat că ideea a venit ca urmare a numeroaselor festivaluri care au în centrul lor conservarea tradiţiilor gastronomice din regiunea noastră : “Am vrut să dăm ocazia sătmărenilor, şi nu numai, să îşi prezinte reţelele pe care le-au învăţat de la părinţi, dorim să conservăm tradiţiile nu doar din zona noastră ci din tot Ardealul”, a declarat aceasta.

  Din echipele înscrise, la start s-au prezentat 12, fiecare venind cu standul propriu pe care l-au decorat cu multă imaginație. De dimineață, bucătarii dar și ajutoarele lor s-au pus pe gătit. Rețetele tradiționale au fost respectate întocmai. Carnea de porc pentru cârnați a fost condimentată, pe lângă sare, piper și boia cu vin și multă voie bună.

  Aprecierile vizitatorilor nu au întârziat să apară. Mai ales că fiecare concurent a pregătit câte o gustare și pentru cei care au venit să le admire preparatele. Cei care au vizitat concursul au declarat că şi-ar dori mai multe evenimente de acest gen, cu muzică tradiţională şi mâncare gătită ca şi acasă.

  Biletul de intrare pentru vizitatori a fost de cinci lei din care le-a fost asigurată şi o gustare de caltaboş cu varză călită.
  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img