Virsulul herpetic, sau virusul herpesului, exista in corpul majoritatii persoanelor, insa este in general in stare latenta. El se manifesta atunci cand organismul trece printr-o perioada de oboseala, epuizare si stres si genereaza boala care se numeste herpes.
Herpesul, potrivit Wikipedia, este cauzat de un virus, Virusul herpes simplex, care se manifestă sub două forme. Ambele forme sunt insotite de umflaturi apoase, dureroase pe piele sau membrane mucoase (precum gura sau buze) sau pe organele genitale. Această boala este contagioasă, mai ales in timpul unei eruptii.
Dintre cele opt tipuri cunoscute de HSV, cele mai comune sunt tipul 1 (HSV-1) și tipul 2 (HSV-2). HSV-1 este cel mai comun și este asociat mai degraba cu infectiile orofaciale, de obicei buzele. Acest tip de infectie se raspandeste mai usor datorita localizarii sale foarte expuse. Este in general considerat (desi nu ar trebui) ca o infecție mai puțin serioasă.
HSV-2 este asoicat cu infectiile organelor genitale, cu toate ca ambele tipuri pot sa afecteze cele doua zone. Infectia cu HSV-2 este de o importanta deosebita din cauza naturii asimptomatice a infectiei si posibilitatea de transmitere chiar si prin intermediul unor indivizi care nu prezinta niciun fel de simptome.
Tratamentul herpesului nu inseamna ca virusul va fi eliminat din corp definitiv. Orice tratament antiherpes doar micsoreaza durata persistentei lui si reduce din simptome.
Totodata, tratamentul antiherpes difera in functie de recurente. De exemplu, atunci cand herpesul apare pentru prima data, medicul iti va prescrie medicamente antivirale sub forma de pastile, pentru a reduce rapid durerea si vindecarea.
Ulterior, in cazul urmatoarelor recurente, medicul iti va prescrie un tratament local ce consta in unguente si creme antiseptice si cicatrizante, care previn extinderea inflamatiei, usuca herpesul si curata locul afectat ( Aciclovir, Betadine, Baneocin, etc. ).
Daca herpesul reapare frecvent si dureros, atunci vei avea nevoie si de medicamente antivirale, care sa reduca in timp recurentele.
Pentru ameliorarea durerii si senzatiei de mancarime sau usturime, ai nevoie si de o apa de gura care sa aiba si proprietati analgezice si / sau antibiotice.
Totusi, poti micsora si tu numarul recurentelor daca adopti un stil de viata sanatos.Asadar este necesara multa odihna, lipsa tutunului, alcool in cantitati mici si alimente cat mai proaspete si naturale.