Deveselu aşteaptă scutul antirachetăSpecialiştii militari americani au început demontarea sistemului antirachetă terestru AEGIS din baza companiei Lock-heed Martin pentru a transporta instalaţia în România.

În doar câteva săptămâni, aproape toate componentele instalaţiei – radarele, calculatoarele, pereţii, podelele şi scările – vor fi împachetate, instalaţiile fiind gata de livrare în circa 60 de containere către baza Deveselu din România, unde vor staţiona elemente ale sistemului antibalistic al NATO. În aproximativ un an, toate componentele vor fi reasamblate pentru a deveni primul element terestru operaţional al European Phased Adaptive Approach – planul SUA de a proteja Europa de un atac cu rachete balistice. Ritmul în care se lucrează la poligonul din Moorestown – New Jersey este intens dacă avem în vedere faptul că doar cu câteva zile înainte sistemul a fost în funcţiune, fiind testat pe coasta de est a SUA.

Sistemul este prima versiune pe uscat a celebrului sistem de luptă AEGIS şi este capabil să apere zone extinse de atacul inamicilor.

Sistemele AEGIS sunt în mod curent capabile să urmărească în mod simultan peste 100 de ţinte. România va găzdui interceptori anti-rachetă, pe teritoriul nostru urmând să fie instalate 24 de rachete interceptoare de tip SM – 3. Testarea acestor echipamente militare va avea loc anul viitor, 2015 fiind şi anul în care baza de la Deveselu va deveni complet operaţională.

Primarul de la Deveselu, Ion Aliman, a declarat că s-a pregătit pentru acest transport încă de anul trecut. Drumul comunal a fost reabilitat special pentru a putea fi adus scutul. A fost lăţit de la cinci la nouă metri şi a fost consolidat cu o mare cantitate de beton. Amenajarea a costat 1,8 milioane de lei. Primarul speră totodată că în această primăvară se vor face primele angajări din cele 750-800 despre care a fost vorba până în final.

Reamintim că ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale la componenta românească a scutului antirachetă a avut loc la 28 octombrie 2013 la baza aeriană de la Deveselu. Menţionăm de asemenea că datele prezentate mai sus se bazează pe preluarea lor din surse oferite de Departamentul Apărării, Agenţia de apărare anti-rachetă, compania Lockheed Martin şi Ambasada SUA din România.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts