Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este de acord cu versurile melodiei “Bagă bani”, lansată în vară de Puya şi Don Baxter, arătând că dilema între economisire şi consum a fost dezbătută de mari economişti şi s-au luat premii Nobel pentru opinii contrare, “aşa cum se întâmplă în economie”.
“Când ai miloane, eşti cel mai tare, Însă asta nu e tot, Când sufletu-ţi râde, nu-ţi trebuie multe, Banii ştii nu stau pe loc, Faci milioane, Eşti cel mai tare, Trebuie să şi traieşti, Decât să stai să-i strângi, Mai bine să îi cheltuieşti” sunt versurile din melodie citate de un jurnalist care a întrebat cum vede banca centrală dilema între consum, opţiunea actuală a Guvernului şi a BNR, şi economisire, cea din urmă constituind baza internă de investiţii.
Ziaristul a explicat că a ales această întrebare pentru a-l ajuta pe guvernatorul BNR să-şi ducă mai uşor mesajul peste zidurile BNR.
“Pe această temă a raportului între economisire şi consum s-au luat şi premii Nobel, într-o manieră de multe ori conflictuală, aşa cum se întâmplă în economie: unul a spus ceva şi a luat premiul Nobel şi celălalt a spus exact pe dos şi a luat premiul Nobel. Noi putem să-i dăm crezare şi dreptate lui Puya, sau cum aţi spus dumneavoastră, nu ştiam că-l cheamă aşa pe cel care cântă, Puya parcă i-aţi spus, da? Când m-am referit, dacă este să fiu precis, că nu vrem să apăsăm prea mult pe această pedală, am spus că nu vrem să descurajăm foarte tare economisirea”, a explicat Isărescu.
El a arătat că BNR este prudentă leagt de reducerea dobânzii şi de situaţia dobânzilor pe piaţa monetară, iar în toamna anului trecut a făcut un “joc” pentru a tuşa că dobânzile scad, întrucât în piaţă se manifesta o mare neîncredere.
“De regulă, dobânzile pe piaţa monetară trebuie să se situeze în apropierea dobânzii de politică monetară, pentru că asta înseamnă îmbunătăţirea canalului de transmisie (…) considerăm că dobânzile la depozite sunt suficient de scăzute”, a explicat Isărescu.
Oficialul băncii centrale a arătat că dobânda la depozite este numai o bucăţică din acest sistem, întrucât economisirea nu înseamnă doar depozit bancar.
“Toţi banii care se plimbă prin lume sunt economisiri. În SUA şi în Europa sunt dobânzi real negative. În SUA fondurile de pensii sunt principala economisire. La noi principala formă o constituie economisirea bancară, abia acum se formează fondurile de pensii”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că în România economisirea ţine foarte mult de încredere., iar odată cu venirea primăverii speră să crească mai mult optimismul şi înclinaţia spre consum.
Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor.