Dylan Farrow, fiica adoptivă a lui Woody Allen, l-a acuzat, sâmbătă, pe regizorul american, spunând că acesta a agresat-o sexual în copilărie, exprimându-se astfel pentru prima dată în mod public în legătură cu o acuzaţie veche de peste 20 de ani.
Dylan Farrow, în vârstă de 28 de ani, pe care Woody Allen a adoptat-o cu actriţa Mia Farrow pe vremea când formau un cuplu, a afirmat într-o scrisoare deschisă, publicată pe blogul cotidianului The New York Times, că a fost agresată sexual la vârsta de şapte ani, în podul locuinţei familiale, scrie CNN.
“Care este filmul vostru preferat regizat de Woody Allen? Înainte de a răspunde, ar trebui să ştiţi că atunci când aveam şapte ani, Woody Allen m-a luat de mână şi m-a condus într-un mic pod, slab luminat, de la etajul al doilea al casei noastre. Mi-a spus să mă întind pe burtă şi să mă joc cu trenul electric al fratelui meu. Apoi, el m-a agresat sexual”, scrie tânăra.
“Îmi vorbea în timp ce îmi făcea acel lucru, murmurându-mi că sunt o fetiţă cuminte, că acela era secretul nostru, promiţându-mi că vom merge la Paris şi voi fi un star de cinema”, a adăugat ea.
Tânăra femeie spune că i-a vorbit mamei sale, în epocă, despre acele lucruri.
Nu este prima dată când regizorul este acuzat că şi-a molestat sexual fiica adoptată în timpul relaţiei cu Mia Farrow. În 1992, chiar Mia Farrow l-a acuzat pe Woody Allen că a molestat-o pe fiica lor Dylan, pe atunci în vârstă de şapte ani.
Actriţa se afla într-un conflict feroce cu regizorul pentru tutela copiilor lor, după ce a descoperit că Woody Allen avea o relaţie cu una dintre celelalte fiice adoptate ale sale, Soon-Yi Previn, pe atunci în vârstă de 20 de ani. Mia Farrow o adoptase pe Soon-Yi în timpul unei căsătorii anterioare. Woody Allen, în vârstă de 78 de ani, s-a căsătorit cu tânăra Soon-Yi în 1997.
Regizorul nu fost urmărit în instanţă, el negând că ar fi agresat-o pe Dylan Farrow. “Este puţin probabil ca domnul Allen să fie urmărit penal pentru abuz sexual pe baza probelor”, a declarat atunci judecătorul Elliott Wilk, de la Curtea Supremă, potrivit unei publicaţii americane.
În 1992, Allen a acuzat-o pe Mia Farrow că ar fi manipulat, din ranchiună, “în mod ruşinoş, nişte copii inocenţi”.
În 1994, un tribunal newyorkez a decis să îi refuze dreptul de a putea să o viziteze pe Dylan. Doi terapeuţi au considerat în acea vreme că nu era în interesul tinerei de a fi “constrânsă” să îl vadă pe tatăl ei adoptiv.
“Woody Allen nu a fost condamnat niciodată pentru nicio infracţiune, iar faptul că el a scăpat după tot ceea ce mi-a făcut mi-a bântuit toată tinereţea”, a adăugat fiica adoptivă a cineastului, care a acuzat Hollywoodul că a închis ochii în faţa acelor acuzaţii, continuând să îl premieze pe cineast.
Cel mai recent film al acestuia, “Blue Jasmine”, a primit pe 16 ianuarie trei nominalizări la premiile Oscar, iar Woody Allen, autor a peste 40 de filme care i-au adus deja patru premii Oscar, a primit luna trecută şi un Glob de Aur special pentru întreaga carieră.
“Chinul meu a fost agravat de Hollywood”, spune Dylan Farrow. “Toată lumea, cu excepţia unora (care sunt eroii mei), a închis ochii. Cei mai mulţi au preferat să accepte ambiguitatea, să spună «cine ştie ce s-a întâmplat» şi să pretindă că totul era bine”.
“Woody Allen este un exemplu viu pentru modul în care societatea noastră îi neglijează pe supravieţuitorii agresiunilor şi abuzurilor sexuale”, a adăugat Dylan Farrow.
Woody Allen, în vârstă de 77 de ani, autorul filmului “Annie Hall” din 1978, pentru care a fost recompensat cu două premii Oscar – la categoriile “cel mai bun regizor” şi “cel mai bun scenariu original” -, a realizat peste 48 de filme într-o carieră de 58 de ani şi este cunoscut pentru personajele sale nevrotice şi comice, devenite o veritabilă marcă personală şi care sunt adeseori interpretate chiar de el.
Cineastul american a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original în 1986 pentru filmul “Hannah si surorile ei/ Hannah and her Sisters” şi acelaşi premiu pentru filmul “Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris” din 2011.