More

  Rusia ar putea abandona START din cauza mobilizării în cadrul scutului antirachetă în Europa

  3

  Rusia ar putea să răspundă prin retragerea din Tratatul START la trimiterea unui distrugător american în portul spaniol Rota, în cadrul mobilizării unor elemente navale ale scutului antirachetă (ABM) în Europa, scrie ziarul Nezavisimaia Gazeta în ediţia de luni.

  Practic toată elita diplomatică şi militară din spaţiul transatlantic s-a reunit în acest weekend la Munchen, pentru a marca 50 de ani de la crearea Conferinţei pe teme de securitate şi pentru a evoca grave conflicte regionale, în lume. În cursul acestui forum, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că Pentagonul a început să mobilizeze, în Europa, distrugătoare echipate cu sisteme AEGIS, în cadrul sistemului .

  Tocmai am trimis distrugătorul USS Donald Cook, dotat cu un sistem antirachetă, la Rota, în Spania”, a anunţat el. În doi ani, alte trei (nave) i se vor alătura, cu scopul de a “proteja Europa”. Hagel a anunţat că aceste măsuri vizează să contracareze ameninţarea rachetelor iraniene. El a mai spus că, înainte să vină la Munchen, a efectuat o vizită în Polonia cu scopul de a confirma voinţa Statelor Unite de a instala o parte a scutului antirachetă în această ţară. Toate acestea ilustrează o abordare în etape a creării unui scut antirachetă european, apreciază agenţia rusă, citată de site-ul RIA Novosti.

  De asemenea, începând din 2002, Statele Unite au organizat peste 30 de teste pentru sistemul Aegis, dintre care 25 s-au soldat cu interceptarea reuşită a rachetelor.

  În opinia lui Pavel Zolotarev, adjunctul directorului Institutului pentru Statele Unite şi Canada, elementele mobile ale sistemului antirachetă european sunt mai eficiente decât părţile staţionare.

  În schimb, pretextul invocat de către Statelor Unite pentru a instala un scut antirachetă în Europa, şi anume ameninţarea iraniană, ar putea să fie pus în discuţie.

  Însă adjunctul directorului Institutului de analiză politică şi militară Aleksandr Hramşcihin are altă opinie despre “ameninţarea iraniană”. “Nu se poate spune că ameninţarea iraniană a dispărut complet. Programul balistic al Republicii islamice nu este evocat de către membrii comunităţii internaţionale, spre deosebire de programul nuclear. În acelaşi timp, rachetele dotate cu ogive convenţionale reprezintă o ameninţare limitată, chiar mai puţin importantă ca cea reprezentată de avioanele de luptă”, a declarat el

  Rusia este nemulţumită văzând că evoluţia părţii europene a scutului american antirachetă continuă în acelaşi ritm ca anterior, în pofida progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear al Teheranului. Moscova ar putea să se retragă din Tratatul START, dacă Statele Unite continuă să dezvolte scutul antirachetă, este de părere Mihail Ulianov. În opinia sa, tratatul poate să fie rupt dacă una dintre părţi decide că circumstanţe excepţionale asociate conţinutului tratatului îi compromite interesele supreme, potrivit unei clauze.

  “Atât timp cât Statele Unite continuă să îşi consolideze securitatea prin mijloace care o diminuează pe cea a Rusiei, se poate vorbi cu dificultate despre o continuare a dezarmării nucleare”, a declarat Ulianov.

  Cu toate acestea, unii experţi nu ştiu cui sunt adresate ameninţările ruse cu renunţarea la Tratatul START. “Tratatul este favorabil ruşilor şi defavorabil americanilor. Dacă Rusia iese din tratat, ar fi un cadou pentru Statele Unite, fără vreun avantaj pentru Rusia. Republicanii insistă de mult timp asupra ieşirii Statelor Unite din Tratatul START, pentru că le este extrem de defavorabil”, a conchis Hranşcihin.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE