11 meserii care nu mai există în ziua de azi6

Găsirea unei slujbe în ziua de azi este destul de dificilă, pe de o parte din cauza ratei crescute a şomajului, pe de altă parte din cauza cerinţelor tot mai ridicate ale angajatorilor. Aceştia vor, pe lângă studii aprofundate, experienţă în domeniu, productivitate ridicată şi pretenţii salariale mici.

Mai mult, datorită evoluţiei tehnologiei, multe meserii cad în desuetitudine şi ajung să nu mai fie practicate, pentru că nu mai au căutare.

Iată, în cele ce urmează, meserii care odată erau practicate pe scară largă iar acum ni se par cel puţin ciudate.

1. Aranjator de popice.

 Această meserie era practicată mai ales de copii sau adolescenţi şi nu era deloc bine plătită.

2. Om deşteptător

Cei care practicau această meserie lucrau pe bază de abonament, având “clienţi” pe care trebuiau să-i trezească în fiecare dimineaţă. Interesant este că aceştia trebuiau să improvizeze, fiecare dintre abonaţi trebuind să fie trezit printr-o altă modalitate.

3. Tăietor de gheaţă

Pe vremuri, singura modalitate de a avea gheaţă era colectarea acesteia în timpul iernii şi stocarea acesteia în gheţării.

4. Detector de avioane

Înainte de inventarea radarelor, oamenii “ascultau” cerul folosind dispozitive de amplificare ale sunetelor.

5. Hingher de… şobolani

Controlul populaţiei de şobolani se făcea cu ajutorul oamenilor. Persoanele care prindeau şobolani nu aveau o viaţă tocmai uşoară, fiind adesea bolnavi de la muşcăturile şi zgârieturile acestora.

6. Lampagiu

Până la introducerea iluminatului electric a existat iluminatul cu gaz. Aceste lămpi trebuiau aprinse în fiecare seară şi stinse la răsăritul soarelui.

7. Lăptar

O meserie care l-a noi nu a dispărut complet.

8. Ţapinar

Înainte de apariţia autocamioanelor de mare tonaj, buştenii erau transportaţi pe cursurile apelor.

9. Telefonist

Până la dezvoltarea tehnologiei moderne, legăturile telefonice erau făcute manual de telefoniste.

10. Deshumatori de cadavre

Practic, aceştia furau cadavre pe care le vindeau apoi universităţilor pentru ca studenţii să poată face practică pe ele.

11. Lector pentru muncitori

Pentru a preveni monotonia şi plictiseala angajaţilor care munceau zi-lumină, unii patroni angajau oameni care să le citească acestora.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts