More

    Aberaţii autonomiste

    Câteva mii de persoane au participat la comemorarea secuilor martiri, pornind după cum se ştie, luni seara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu Mureş. Organizatorul manifestării, Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, le-a cerut participanţilor să se îndrepte către Prefectura Mureş pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc. Se cuvine să ne referim la acest demers autonomist aberant pentru că nu este unul întâmplător, ci unul care se repetă sub diverse forme de manifestare. De data asta, însă, s-a întrecut orice limită a bunului simţ şi a legalităţii, cu complicitatea jignitoare şi lipsită de logică elementară a eurodeputaţilor români de etnie maghiară – precizarea se impune! – pe numele lor Laszlo Tokes şi Csaba Sogor. Cei doi au avut impertinenţa să vorbească în plenul Parlamentului European despre marşul neautorizat de la Târgu Mureş, solicitând susţinerea instituţiei europene şi a comunităţii internaţionale pentru obţinerea aberantei autonomii a Ţinutului Secuiesc.

    În plus, pastorul neadevărurilor a afirmat că manifestarea a fost o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România. Şi, năclăit în minciună, a continuat cu tupeu: “Secuii din România încep să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum”. Deci, nu numai tupeu, ci şi o incitare iresponsabilă.

    Străduindu-se să se agaţe de justificări care s-au dovedit puerile, prefectul judeţului Mureş a declarat că cei care au provocat forţele de ordine, fiind şi cei mai vocali, erau “de prin” Harghita şi Covasna. Ca şi cum aceasta ar putea fi o explicaţie pentru persistent repetatele aberaţii autonomiste. La fel, spălându-se pe mâini, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat vina pe oamenii de extremă dreaptă din Ungaria, veniţi să protesteze în ţara noastră. De care, desigur, liderul udemerist se delimitează, străduindu-se să fie convingător. Prietenii ştiu de ce! Dar nu este deloc important dacă extremiştii unguri fac parte din Jobbik, din Garda Maghiară sau din HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). De aceea s-ar cuveni ca toţi să fie făcuţi să înţeleagă că România nu este un sat fără câini de pază. Să înţeleagă cât mai repede şi cât mai bine.

    Târgu Mureş reprezintă cordul încă deschis al unor triste evenimente post-revoluţionare. Iar somnul raţiunii, se ştie, naşte monştri. Altfel, este neconvingător faptul că la marşul neautorizat de la Târgu Mureş au participat mai puţine persoane decât cele peste 100.000, pentru care s-au pregătit organizatorii cu vise autonomiste aberante.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE