More


  Antreprenorii sătmăreni, informaţi despre oportunităţi de finanţare a afacerilor

  - Advertisement -

  ccia

  Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu Mare a găzduit ieri conferinţa având ca titlu „Bani pentru afaceri 2014 – 2020: oportunităţi de finanţare pentru întreprinderi”, manifestare organizată în parteneriat cu Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Cluj. Tematica acestei conferinţe a vizat principalele coordonate ale noii politici de coeziune în perioada de programare 2014-2020 cu implicaţii asupra mediului de afaceri, modificări esenţiale în accesarea fondurilor UE, incluse în documentele europene şi naţionale.

  Fonduri europene pentru perioada 2014-2020
  În prima parte a conferinţei, celor circa o sută de tineri antreprenori sătmăreni prezenţi li s-au prezentat domeniile prioritare şi modificările privind accesarea de fonduri europene pentru perioada 2014-2020. În cuvântul său de deschidere, directorul CCIA Satu Mare, Daniela Culic, a declarat că prin acest seminar s-a dorit informarea oamenilor de afaceri sătmăreni cu privire la acest domeniu pentru ca aceştia să fie pregătiţi cu proiectele în momentul în care vor fi deschise domeniile de finanţare.

  În continuare, directorul executiv al Pactului Regional de Ocupare şi Incluziune Socială Nord Vest, Silviu Ispas, a prezentat Acordul de parteneriat 2014-2020, domeniile prioritare care vor fi finanţate din fonduri europene în perioada 2014-2020 precum şi obiectivele tematice vizate. Antreprenorilor li s-a atras atenţia că pentru această perioadă au fost făcute modificări semnificative faţă de perioada 2007-2013 şi li s-a recomandat să studieze cu atenţie aceste schimbări pentru a fi pregătiţi în momentul în care acest program de finanţare va deveni funcţional.

  La rândul său, expertul tehnic la Direcţia Dezvoltare Strategică în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Lavinia Lupu, a prezentat Programul Operaţional Regional 2014-2020. Principalele întrebări adresate de întreprinzătorii sătmăreni au vizat tipurile de proiecte ce pot fi depuse de către întreprinderi sau care este parcursul unui potenţial beneficiar pentru a accesa fonduri nerambursabile.

  Programe de sprijin pentru IMM-uri
  În a doua parte a întâlnirii, consilierul Centrului din Satu Mare al Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Cluj, Cristian Raţiu, a prezentat programele de sprijin a IMM-urilor cu finanţare de la bugetul de stat pentru anul 2014. Potrivit acestuia, departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Turism şi Mediul de Afaceri va implementa în anul 2014 mai multe programe cu finanţare de la bugetul de stat.

  Astfel, în data de 10 martie vor fi deschise Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii şi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri (SRL-D). În data de 17 martie vor fi deschise Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului şi Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START, iar în 24 aprilie Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img