More  Este sănătos să bei apă în timp ce mănânci?

  - Advertisement -

  5

   

  Poate ca ai auzit spunandu-se ca nu este foarte sanatos sa bei apa in timp ce mananci. Sa fie oare asa, sau nu? Iata ce spun nutritionistii.

  Ce se intampla in corp cand mananci

  Cand mananci, corpul uman desfasoara o serie de procese:

  – gura creeaza saliva, care contine enzime digestive. Ele ajuta la “dizolvarea” hranei.

  – stomacul creeaza sucuri gastrice care vor distruge potentiale bacterii si vor continua procesul de dizolvare al hranei pe care o imping catre intestine.

  – ficatul “absoarbe” substantele hranitoare ajunse din mancare in sange si le “impinge” catre celelalte zone ale corpului. Ficatul hotaraste daca utilizeaza aceste substante “acum” sau “mai tarziu”, in functie de necesitatile corpului. Pentru a indeplini toate aceste sarcini, ficatul are nevoie de apa.

  Cand bem apa?

  Ca e bine si chiar indicat sa bem apa e clar. Parerile sunt, insa, impartite cand vine vorba despre momentul in care ar fi cel mai bine sa o bem: inainte, in timpul sau dupa masa?

  Unii nutritionisti spun ca indicat este sa bei apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa sau la cel putin 30 de minute dupa ce ai mancat. Ei argumenteaza cu faptul ca apa bauta in timpul mesei “dilueaza” aciziii si enzimele din aparatul digestiv, incetinind astfel procesul. Fara o digestie corespunzatoare, se aculumuleaza in organism toxine. Acelasi lucru se intampla si daca bei alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Ele inhiba productia de saliva si astfel mancarea nu ajunge in stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stari fizice de rau: balonare, crampe etc.

  Daca se bea apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, stomacul, ficatul si celelalte organe interne sunt “in forma” si pregatite pentru a prelucra mancarea.

  Este important de stiut faptul ca daca bei apa in timpul mesei este mai putin periculos decat nu a bea apa deloc. Daca nu ai baut apa inainte de masa, poti lua un paharel mic de apa, pentru ca mancarea venita pe un fond de deshidratare duce la incetinirea digestiei.

  Alti specialisti spun ca nu conteaza cand bei apa. Important este sa o bei, lipsa ei ingreunand digestia si contribuind la aparitia constipatiei. Ei argumenteaza prin faptul ca daca bei apa in timp ce mananci, mancarea se dezintegreaza mai repede si astfel nutrientii sunt absorbiti mai repede in sange.

  Importanta este, de asemenea, si temperatura apei. Ea nu trebuie sa fie mai calda sau mai rece decat temperatura preparatului respectiv. In ceea ce priveste cantitatea de apa bauta, aceasta ar trebuie sa fie suficient de mica pentru a nu dilua sucurile gastrice.

  Ponturi

  – bea apa pe tot parcursul zilei, astfel incat sa fii hidratat

  – daca trebuie sa bei ceva in timpul mesei, ai grija sa nu fie alcool, bauturi carbogazoase sau sucuri

  – nu bea mai mult de un paharel de apa in timpul mesei

  – bea apa cu 30 de minute inainte sau la 30 de minute dupa ce ai mancat.

  – asculta-ti corpul. Daca ai facut ceva si apoi ti-a fost rau (balonare, gaze, constipatie), evita sa mai faci acelasi lucru data viitoare.

  (Surse: Ottawawestnutrition.com, Mayoclinic.com, Uihealthcare.org)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts