More  Jobbik incită la şovinism

  - Advertisement -

  jobbik

  Partidul de extremă dreaptă Jobbik, care jinduieşte după voturile sătmărenilor cu dublă cetăţenie la alegerile parlamentare din Ungaria din 6 aprilie, a organizat ieri un forum cetăţenesc la Satu Mare. Forumul a fost prezidat de vicepreşedintele partidului, Gyure Csaba, deputatul Szavai Istvan şi candidatul Jobbik din Transilvania pentru Parlamentul Ungariei, Erdely Bela. La reuniunea care s-a desfăşurat într-un local din centrul municipiului Satu Mare au participat circa 40 de sătmăreni, majoritatea lor trecuţi de a doua tinereţe. În discursurile lor, politicienii Jobbik au criticat atât partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, cât şi Partidul Socialist Ungar (MSZP), aflat în opoziţie.

  Jobbik jinduieşte la voturile sătmărenilor
  La forumul cetăţenesc organizat ieri de Jobbik au participat circa 40 de sătmăreni. Majoritatea lor erau vârstnici nostalgici faţă de Ungaria Mare, semn clar că ideologia de extremă dreaptă a partidului nu are priză la tineretul maghiar din Satu Mare. Politicienii Jobbik speră să obţină voturile sătmărenilor care au dublă cetăţenie la alegerile parlamentare ce vor avea loc în 6 aprilie 2014 în Ungaria. Aceştia pot să voteze prin corespondenţă, cu condiţia să îşi înregistreze intenţia de a vota la autoritatea electorală din Ungaria.

  Vicepreşedintele Jobbik Gyure Csaba a declarat că în ultimii 45 de ani, în Ungaria “ciuntită” a avut loc o adevărată spălare de creiere, astfel că din conştiinţa locuitorilor ţării a fost scos faptul că trăiesc numeroşi maghiari şi în afara graniţelor actuale ale Ungariei. Acesta a catalogat adoptarea Legii dublei cetăţenii de către Parlamentul Ungariei o realizare la care Jobbik a avut un merit deosebit. De asemenea, reprezentanţilor Jobbik se datorează şi dreptul de vot stipulat în aceeaşi lege, a declarat Gyure. Legat de viitoarele alegeri, vicepreşedintele Jobbik a afirmat că peste 200.000 de maghiari din afara graniţelor şi-au înregistrat intenţia de a vota în 6 aprilie. Gyure Csaba a prezentat apoi pe scurt programul electoral al Jobbik, care prevede creşterea nivelului de trai prin sprijinirea firmelor şi investitorilor maghiari, asigurarea ordinii şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de situaţia actuală a Ungariei.

  Numai maghiari în firmele maghiare
  Deputatul Szavai Istvan a declarat că forumul organizat ieri la Satu Mare este primul organizat de Jobbik în Ardeal. De asemenea, acesta a admis că reprezentanţii Jobbik au umblat mult prin Ardeal, pe motiv că ar fi încercat să cunoască problemele cu care se confruntă minoritatea maghiară. Deputatul Szavai s-a declarat convins că Jobbik va câştiga alegerile parlamentare din Ungaria pe motiv că are un program electoral solid, spre deosebire de FIDESZ, “care va veni cu un program frumos ilustrat, cu text răsfirat”, respectiv faţă de cei de la MSZP, “care va veni cu nişte treburi pe care nici măcar ei nu le cred”.

  În discursul său, deputatul Szavai Istvan a instigat făţiş la şovinism. Acesta a declarat că societăţile cu capital unguresc care activează în România, cum ar fi CBA sau OTP, care obţin avantaje pe piaţă ca urmare a faptului că provin din Ungaria, să angajeze doar persoane vorbitoare de limbă maghiară. Prin acest fel, ar scădea numărul şomerilor de naţionalitate maghiară în Ardeal, a adăugat Szavai.

  Acuzând actualul Guvern de la Budapesta că acordă prea uşor dubla cetăţenie, deputatul Jobikk s-a declarat revoltat de numărul mare de oşeni care au obţinut cetăţenia maghiară fără să ştie o boabă ungureşte. În România, Ucraina şi Serbia s-a format o adevărată mafie în privinţa obţinerii dublei cetăţenii, a acuzat Szavai. În acelaşi timp, activişti pentru drepturile maghiarilor din aceste ţări nu primesc cetăţenia maghiară pe motiv că ar constitui pericol pentru siguranţa naţională a Ungariei.

  Toate partidele fug de Jobbik
  Referitor la colaborarea cu formaţiunile politice maghiare din România, vicepreşedintele Gyure Csaba a declarat că Jobbik vrea să colaboreze cu orice formaţiune care reprezintă interesele maghiarilor, însă acestea nu sunt dispuse să-şi asume o asemenea colaborare. Gyure nu şi-a pus niciun moment problema că acest lucru se datorează orientării extremiste a partidului său.

  Deputatul Szavai a atacat Partidul Civic Maghiar, afirmând că, din cauza actualei conduceri, acesta începe să renunţe la ideile pentru care a fost înfiinţat. Deputatul Jobbik a previzionat că, în curând, PCM va deveni o platformă în cadrul UDMR. Szavai a declarat că Jobbik are o colaborare minimală cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), chiar dacă acesta este apropiat de FIDESZ. Deputatul ungar nu a scăpat prilejul de a ataca şi partidul de guvernământ din ţara vecină, FIDESZ, pe care l-a acuzat că a început să colaboreze tot mai bine cu UDMR, care a uitat să mai reprezinte interesele maghiarilor din România.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  O parcare…

  0