More
  spot_img

  O cascadă din Caraş-Severin, printre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume

  - Advertisement -

  4

  Cascada Bigăr, situată în apropiere de Bozovici, Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume.

  Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Localizată în sud-vestul României, în judeţul Caraş-Severin, căderea de apă este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume, anunţă Huffington Post.

  Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi.

  Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

  Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă.

  La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. În 2013, site-ul The World Georgaphy a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare