More


  SĂNĂTATE. 5 mituri despre implantul dentar

  =

  5

  Apariția și utilizarea pe scară largă a implanturilor dentare a constituit, fără îndoială, o revoluție și un punct de răscruce în stomatologia modernă. Cu toate că incercări de a înlocui dinții lipsă s-au făcut chiar în timpuri străvechi, în epoca mayașilor sau a egiptenilor, implanturile dentare așa cum le cunoaștem astăzi și-au făcut loc în arsenalul terapeutic al medicilor dentiști abia prin anii ’60 și de atunci au fost constant îmbunătățite.

  Într-o descriere simplificată, implantul dentar este o ”rădăcina artificială” metalică (titan) pe care pacienții îl denumesc deseori „șurub”. Acesta se inserează în os (maxilar sau mandibulă) și se acoperă cu o coroană ceramică ce reproduce fidel forma și culoarea dinților naturali.

  Chiar dacă în majoritatea cazurilor este varianta ideală, tratamentul cu implanturi dentare îi îngrijorează încă pe pacienți datorită numeroaselor mituri care s-au creat în jurul lor și pe care vom încerca să le demontăm în continuare.

  1.      Implantul dentar doare!

  Cu toate că procedura în sine este un act chirurgical, dumneavoastră nu veți simți durere sau disconfort în timpul inserării implanturilor, deoarece se lucrează sub anestezie loco-regională. După dispariția efectului anesteziei, datorită inflamației locale este posibil să apară un ușor disconfort, dar acesta dispare la administrarea unor antiinflamatorii si antibiotice obișnuite precum Tador, Ibuprofen, Ketonal, Amoxicilină, etc.

  2.      Organismul poate respinge implantul!

  Implantul este un corp străin, însă este ”silențios” din punct de vedere biologic, în sensul că sistemul imunitar nu ”vede” respectivul material ca pe un antigen și nu reacționează. Dacă se respectă cu strictețe protocolul operator, iar inserarea implantului se face corect, nu există motive de respingere. Înca un lucru de luat in seamă este starea generală de sănătate a individului, care rareori (osteoporoză, leucemie, afecțiuni cardiace severe, etc), contraindică protezarea pe implanturi.

  Nu în ultimul rand, trebuie observată igiena orală a pacientului, deoarece la cei cu o igienă orală deficitară, neglijentă, implanturile vor fi sortite eșecului.

  3.      Sunt prea bătrân pentru implant dentar!

  Sub nicio formă, vârsta dumneavoastră nu este un criteriu de selecție. Ceea ce contează, însă, este vârsta edentației, adică de cât timp lipsește dintele de pe arcadă. Cu cât înlocuirea dintelui lipsă se realizează mai târziu, cu atât osul care va primi implantul poate suferi modificări mai importante, creasta alveolară se va atrofia. Din fericire, există proceduri care să remedieze această problemă și să creeze terenul potrivit inserției implantului

  4.      Implantul dentar nu este confortabil!

  Dimpotrivă, implantul dentar oferă un confort sporit pacientului și senzația este apropiată de cea a dinților naturali. Cu certitudine, funcții obișnuite precum masticația, fonația (vorbitul), estetica (aspectul) sunt îndeplinite cu mai mult succes de un implant,  în comparație cu o proteză mobilă clasică, de exemplu.

  Confortul nu constă doar în  estetică și funcție, dar și în ușurința igienizării, lucru esențial în longevitatea implantului.

  5.      Implantul dentar este scump și nu îmi permit!

  Chiar daca implantul dentar reprezintă, de cele mai multe ori, varianta ideală, el nu este propus de anumiți medici, sau dacă este propus, este respins cu ușurință de către pacienți, din considerente financiare. În această ecuație, trebuie avut în vedere că la o lucrare protetică obișnuită, pentru un singur dinte lipsă veți plăti încă doi dinți marginali, ”stâlpii” de susținere, deci 3 dinți. Deci, pe lângă faptul că la un implant plătiți strict dintele lipsă, nu trebuie neglijat nici faptul că implantul este soluție mult mai conservatoare, salvând doi dinți integri de la șlefuirea necesară.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img