SUA studiază posibilitatea acordării unui sprijin militar Ucrainei4

Statele Unite “studiază” posibilitatea acordării unui sprijin militar Ucrainei, solicitat de lideri ucraineni, au anunţat oficiali americani, joi, negând informaţiile potrivit cărora cererea Kievului ar fi fost refuzată de Washington.

Potrivit unor oficiali ai administraţiei Obama, Ucraina doreşte să obţină arme şi muniţii, dar şi un sprijin în materie de informaţii.

“Vom examina cererile pe care le-au formulat”, a declarat pentru AFP un oficial al Pentagonului, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. O decizie definitivă încă nu a fost luată, au anunţat doi oficiali americani.

Cererea autorităţilor ucrainene intervine în plină vizită a premierului ucrainean, Arseni Iaţeniuk, în Statele Unite. El a primit sprijinul administraţiei Obama în criza din Crimeea, unde Rusia a mobilizat trupe suplimentare.

Washingtonul a respins o eventuală intervenţie militară în această fostă republică sovietică şi încearcă, dimpotrivă, să soluţioneze pe cale diplomatică criza dintre Ucraina şi Rusia.

Anterior, Wall Street Journal a oferit asigurări că Statele Unite au refuzat cererea ucraineană, cel puţin pentru moment, de teama de a nu escalada situaţia.

Citând oficiali, cotidianul a anunţat că Ucraina a cerut, între altele, echipamente de comunicaţii, kerosen şi binocluri de noapte.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts