More

    Transnistria vrea să intre în componenţa Rusiei

    1

    Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă, relateză Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

    Solicitarea intervine în contextul în care locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv la referendumul de duminică în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenţa regiunii, în pofida ameninţărilor şi protestelor din partea comunităţii internaţionale.

    Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.

    Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeei, dar nu şi a Transnistriei.

    “Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată”, se menţionează în solicitare.

    Potrivit agenţiei Itar-Tass, mai multe organizaţii de tineret din regiunea transnistreană au solicitat, la rândul lor, Dumei de Stat să adauge o clauză la legea rusă privind anexarea de noi teritorii, care ar putea permite şi Transnistriei alipirea la Rusia.

    O declaraţie în acest sens a fost adoptată la o reuniune la care au participat deputaţi din Parlamentul de la Tiraspol şi repreprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din regiune, a declarat pentru Itar-Tass şefa biroului de presă al Sovietului Suprem, Irina Kubanskih.

    “Reprezentanţii din Transnistria au cerut conducerii Rusiei să ia considerare posibilitatea de a aplica şi în regiunea transnistreană legea discutată în Duma de Stat privind acordarea cetăţeniei ruse şi admiterea de noi membri în Federaţia Rusă”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Parlamentului de la Tiraspol.

    Tiraspolul a organizat în 2006 un referendum asemănător cu cel din Crimeea, în care 97 la sută dintre locuitorii din regiunea separatistă s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Republica Moldova şi a anexării la Rusia.

    Administraţia separatistă şi-a anunţat ulterior intenţia de a armoniza legislaţia locală cu cea rusă, în domeniul economic şi al justiţiei.

    De asemenea, liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk  a anunţat anul trecut că rubla rusească ar putea deveni moneda de bază a regiunii transnistrene, având în vedere simplificarea activităţii agenţilor economici în cadrul Uniunii Vamale.

    În prezent, unitatea monetară a regiunii din stânga Nistrului este rubla transnistreană, care a fost pusă în circulaţie în august 1994.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE