Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Intrarea forţelor armate ruse în Crimeea a declanşat sentimente diferite în rândul ucrainenilor. Populaţia de etnie maghiară din zona de graniţă nu pare dispusă să lupte împotriva armatei ruse. Tot mai mulţi ucraineni de etnie maghiară, posesori şi ai cetăţeniei ungare, trec în România şi Ungaria pentru a se feri de mobilizarea generală care a fost decretată duminică. În schimb, alţi ucraineni, care se consideră patrioţi, se grăbesc să se reîntoarcă în ţară pentru a lupta împotriva forţelor armate ruseşti în cazul izbucnirii unui război. Şoferii de TIR care vin din Ucraina spun că au văzut concentrări de forţe ale armatei ucrainene în mai multe localităţi. O dovadă clară că situaţia devine tot mai tensionată în ţara învecinată.
Tot mai mulţi ucraineni părăsesc ţara
După ce forţele armate ruse au intrat în Crimeea, pe sensul de intrare în ţară al Vămii Halmeu s-a înregistrat o creştere a traficului. În noaptea de vineri spre sâmbătă, au intrat în ţară 70 de autoturisme şi 135 de persoane, în cursul zilei de sâmbătă 69 de autoturisme şi 128 de persoane, în noaptea de sâmbătă spre duminică 18 autoturisme şi 58 de persoane. Un vârf de trafic s-a înregistrat în cursul zilei de duminică, când pe sensul de intrare în ţară s-au prezentat 103 autoturisme şi 201 persoane. În noaptea de duminică spre luni, traficul a scăzut la 23 de autoturisme şi 64 de persoane.
Potrivit unor surse din Vama Halmeu, în cursul zilei de duminică s-a înregistrat un număr crescut de persoane deţinătoare de dublă cetăţenie. Este vorba de cetăţeni ucraineni care au obţinut şi cetăţenia ungară. În urma discuţiilor purtate cu poliţiştii de frontieră şi cu vameşii, a reieşit că aceştia au trecut în ţara noastră pentru a evita efectele mobilizării generale decretate duminică în Ucraina. Majoritatea lor proveneau din localităţile din apropierea graniţei, fiind cetăţeni ucraineni de naţionalitate maghiară. Se pare că aceştia nu doresc să-şi rişte viaţa într-o eventuală confruntare cu forţele armate ruseşti.
Un exemplu de patriotism
La cealaltă extremă se află ucraineanul Alexander Kosyk din Kiev, care abia aştepta ieri să se reîntoarcă în ţara sa natală. Sportivul participa la un maraton în Israel când a auzit de intervenţia forţelor ruse în Crimeea. Maratonistul şi-a făcut repede bagajul, a zburat din Tel Aviv până la Cluj Napoca, de unde a ajuns cu un microbuz la Satu Mare. Ieri dimineaţă, acesta a pornit pe jos din Satu Mare spre Vama Halmeu. În vârstă de 42 de ani, Alexander Kosyk ne-a declarat că, deşi este rus, vorbeşte limba rusă, totuşi se consideră un ucrainean patriot. Acesta a adăugat că a ajuns să-i urască pe ruşi pentru că vor să pornească războiul în Crimeea şi este pregătit chiar să lupte împotriva lor. Maratonistul Alexander Kosyk ne-a mai spus că, în condiţiile în care ruşii şi ucrainenii se înţeleg între ei, acest conflict se datorează preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care vrea să cucerească lumea. “Putin e un om rău, schizofrenic”, a adăugat sportivul, după care s-a grăbit să treacă graniţa în Ucraina, unde îl aşteptau patru copii şi o nepoată.
Concentrări de forţe armate
Şoferii de TIR se întorc cu veşti îngrijorătoare din Ucraina. Potrivit şoferului unui TIR înmatriculat în Ungaria, care aştepta la rând să intre în ţară, unitatea militară din Muncacevo se află în stare de alertă. “Acolo (în Muncacevo – n.r.), la armată au fost adunate în curte tancuri, transportoare şi soldaţi, care erau aliniate în curtea unităţii”, ne-a declarat şoferul. Acesta a adăugat că, potrivit discuţiilor purtate cu colegii săi, manifestaţii mai au loc doar în zona Kievului, însă au fost observate concentrări de trupe militare în mai multe localităţi ale Ucrainei.
Gărzi populare de frica naţionaliştilor
Locuitorii satelor şi comunelor din apropierea graniţei româno-ucrainene, locuite preponderent de maghiari, se tem de naţionaliştii ucraineni, membri ai partidului naţionalist ucrainean Svoboda şi ai grupului de extremă dreaptă Pravîi Sector, care au lansat încă de sâmbătă un apel pentru mobilizarea generală în Ucraina. Întrucât în unele zone ale ţării, naţionaliştii au recurs la violenţă şi s-au dedat chiar şi la comiterea de infracţiuni, în localităţile ucrainene din apropierea graniţei au fost instituite gărzi populare. Membrii acestora patrulează în fiecare noapte pe străzile localităţilor, pentru a preîntâmpina posibilele acte de violenţă din partea naţionaliştilor ucraineni, ne-au declarat surse bine informate din zona Halmeului.
Atenţionare de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis ieri o atenţionare de călătorie în privinţa Ucrainei. “Pe fondul recentelor evenimente înregistrate în Republica Autonomă Crimeea şi în unele regiuni din estul şi sudul Ucrainei (Harkov, Doneţk, Nikolaiev şi Odessa), Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, cu precădere în zonele sus-menţionate, dacă acestea nu sunt necesare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care se desfăşoară manifestaţii de protest precum şi participarea la orice fel de acţiuni similare (riscând să fie victime ale confruntărilor sau să fie reţinuţi de forţele de ordine). Atenţionarea rămâne valabilă pentru zonele centrale ale oraşului Kiev (Piaţa Independenţei, bulevardul Hresciatik, stadionul DINAMO), dar şi pentru alte localităţi şi zone în care se desfăşoară manifestaţii sau adunări spontane implicând grupuri mari de persoane”, se arată în atenţionarea MAE.
Szasz Lorand