More



    Adevărul despre suplimentele de slăbit

    7

    Devenite tot mai populare în rândul femeilor, suplimentele de slăbit nu respectă întotdeauna promisiunile de pe ambalaj. Specialistul nostru ne explică la ce să fim atenţi.

    O mare parte dintre suplimentele de slăbit de pe rafturile farmaciilor au doar efecte teoretice, susţin specialiştii în nutriţie. Puţine şi-au dovedit eficacitatea, şi într-o mică măsură.

    „Suplimentele de slăbit sunt foarte populare, poate şi din cauză că schimbarea stilului de viaţă pare prea complicată pentru mulţi dintre noi. E mai comod să evităm confruntarea cu problema şi ajungem să apelăm la ceva ce pare promiţător şi inofensiv“, afirmă Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie, diabet zaharat la Spitalul Militar Central „Carol Davila“ din Bucureşti.

    Pot duce la deshidratare

    Preparate din extracte de plante, aminoacizi şi oligoelemente, o parte dintre suplimentele de slăbit de pe piaţă promit pierderea kilogramelor datorită efectului lor diuretic (eliminarea apei din organism) şi prin creşterea tranzitului intestinal. Cu toate acestea, beneficiile se pot transforma treptat în efecte nocive.

    „Creşterea diurezei nu duce chiar o scădere ponderală, ci doar deshidratare, fiind nefolositor pentru organism. Pe de altă parte, accelerarea tranzitului poate induce o uşoară malabsorbţie (o parte din nutrienţi nu se mai absorb corespunzător şi se pierd prin scaun), ceea ce scade aportul caloric, dar nu aduce beneficii reale sănătăţii“, spune medicul endocrinolog.

    Stările de nervozitate, printre efectele nedorite

    O altă categorie de suplimente de pe piaţă vine cu o ofertă şi mai tentantă pentru persoanele care doresc să piardă în greutate: ele pot să „topească“ depozitele de grăsime. Lucru parţial adevărat, spun specialiştii.

    „Ideea că unele substanţe pot să scadă depozitele de grasime promovând lipoliza (utilizarea grăsimilor şi reducerea lor) este seducătoare. Pe bază de ceai verde sau de cafeină, suplimentele de acest fel pot reduce dorinţa de a mânca pentru o scurtă perioadă de timp – deşi acest lucru nu este încă dovedit.

    Dacă utilizarea cu moderaţie nu e dăunătoare, excesul poate genera nervozitate, insomnii, greaţă, tulburări de ritm cardiac – stări frecvent întâlnite la persoanele supraponderale“, adaugă medicul Cristina Spiroiu.

    Cele cu iod pot agrava bolile tiroidiene

    „Nu pot să slăbesc pentru că am probleme cu tiroida“ – este una dintre scuzele pe care le auzim la persoanele care doresc să piardă în greutate. De aici şi până la apelarea la suplimente care promit reglarea funcţiei tiroidiene… drumul nu este unul lung.

    Deşi problemele tiroidei, mai exact hipotiroidismul (glanda nu reuşeşte să producă suficienţi hormoni tiroidieni), pot duce în unele cazuri la creşterea în greutate, o parte dintre suplimente pot face mai mult rău decât bine.

    „Pe piaţă se găsesc suplimente de slăbit care conţin cantităţi diferite de iod, iar acesta poate fi dăunator, determinând apariţia sau chiar agravarea unor afecţiuni tiroidiene“, explică specialistul endocrinolog.

    Nu sunt suficient testate
    Spre deosebire de alte clase de medicamente, suplimentele de slăbit nu sunt suficient testate. E posibil ca unele dintre ele să conţină chiar şi substanţe medicamentoase active, care, în felul acesta, scapă filtrului recomandării medicale, atenţionează specialiştii în nutriţie.

    „Spre deosebire de medicamentele indicate în obezitate, suplimentele de slăbit nu trec printr-un filtru care să le verifice eficienţa sau siguranţa. De aceea, efectele adverse nu sunt excluse, deşi te poţi aştepta la puţine reacţii nedorite de la un produs care nu are nici cine ştie ce efect terapeutic“, adaugă medicul Cristina Spiroiu.

    medic Cristina Spiroiu – medic primar endocrinologie, diabet zaharat la Spitalul Militar Central „Carol Davila“ din Bucureşti

    Lista de ingrediente, de multe ori de faţadă

    Oferta de suplimente destinate scăderii în greutate e foarte bogată, mai ales că  multe se pot cumpară uşor de pe internet. Nu toate au lista ingredientelor, fie ea şi incompletă, aşa încât nici nu ştii la ce să te aştepţi. Kilogramele în plus sunt eficient biruite de armele clasice: dieta echilibrată combinată cu activitatea fizică regulată.

    Uneori pare că cei care le iau, în special femeile, nu îşi propun să rezolve problema greutăţii sau nu vor să o înfrunte, ci vor scape de sentimentul de vinovăţie pe care îl încearcă, într-o societate în care se promovează din plin imginea femeii subponderale.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE