More


  Băsescu şi Ponta au felicitat Republica Moldova

  =

  3

  Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au felicitat Republica Moldova cu ocazia intrării în vigoare a eliminării regimului de vize pentru cetăţenii modoveni care călătoresc în spaţiul european.

  Băsescu îşi exprimă satisfacţia pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni

  Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă, într-un mesaj remis luni, satisfacţia pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni, menţionând că, din păcate, apropierea R. Moldova de UE se produce pe fundalul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor ţări independente.

  Băsescu a transmis, luni, un mesaj cu ocazia intrării în vigoare a deciziei privind introducerea Republicii Moldova printre statele ai căror cetăţeni vor putea circula fără viză în spaţiul Schengen.

  “Vreau să îmi exprim deplina satisfacţie pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize”, se arată în mesajul preşedintelui.

  El precizează că dreptul la libera circulaţie în UE va trebui să fie asumat cu deplină responsabilitate de fiecare persoană. “Un drept nu este un dat, acesta poate fi retras dacă nu sunt îndeplinite şi obligaţiile pe care trebuie să le accepte orice cetăţean al Europei. Este nevoie de dialog, de cunoaşterea şi de asumarea unor principii pe care se sprijină identitatea noastră în Europa. Mai ales în contextul internaţional tensionat pe care îl traversăm avem nevoie să ne stabilim clar priorităţile, să consolidăm încrederea şi respectul fără de care nu vom avea capacitatea să edificăm un viitor comun într-o lume demnă şi liberă, democratică”, afirmă Băsescu în mesaj.

  El se arată convins că atât liberalizarea circulaţiei în UE pentru cetăţenii moldoveni cât şi apropiata semnare a Acordului de asociere şi de liber-schimb vor consolida parcursul european al Republicii Moldova. “Acest lucru este o prioritate pentru România şi vom susţine, prin toate mijloacele de care dispunem, integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană”, precizează Băsescu.

  Ponta, despre eliminarea vizelor pentru Moldova: Dovadă a sprijinului pentru integrarea europeană

  Premierul Ponta a transmis un mesaj în care felicită Guvernul de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european din 28 aprilie, arătând că ţara vecină devine primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de această facilitate

  Începând cu 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.

  “Este o veste mult aşteptată de fiecare cetăţean de peste Prut, de toţi cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparţine în mod firesc şi acolo unde îi este locul – în Uniunea Europeană. Reamintesc că această decizie a fost anunţată, în premieră, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul Leanca, în noiembrie anul trecut. Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade şi, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obţinută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative şi administrative care a implicat întreaga administraţie de la Chişinău şi a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susţinerea clasei politice şi a societăţii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităţilor şi cetăţenilor deopotrivă, cât şi o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, afirmă premierul.

  El precizează că va avea în curând ocazia să se adreseze prim-ministrului Iurie Leancă, şi să transmită în mod direct, felicitările sale şi ale Guvernului României pentru această reuşită.

  “Voi reconfirma, totodată, angajamentul nostru ferm faţă de parcursul european al Republicii Moldova, faţă de angajarea acesteia pe un traseu democratic şi european ireversibil”, adaugă Ponta.

  Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, se vor întâlni marţi, 29 aprilie, în satul Sculeni, raionul Ungheni, şi vor marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii Republicii Moldova.

  Cei doi oficiali vor merge în satul Sculeni, raionul Ungheni, unde vor discuta cu locuitorii, iar, ulterior, vor merge la punctul de trecere Sculeni, pentru a sta de vorbă cu cetăţenii moldoveni care vor traversa frontiera peste Prut, fără vize, în baza paşaportului biometric.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img