More


  EUROVISION 2014: Guvernul va aloca aproape 260.000 de lei pentru participarea României

  - Advertisement -

  5

  Guvernul va sprijini financiar participarea României la concursul Eurovision 2014, care se va desfăşura în luna mai la Copenhaga, cu o sumă de 259.250 de lei, a declarat Biroul de Presă al Executivului, într-un punct de vedere transmis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

  “În urma comunicării oficiale primite de către Guvernul României de la TVR, potrivit căreia Televiziunea Română nu poate asigura costurile presupuse de participarea artiştilor români la spectacolul de la Copenhaga, Direcţia Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a aprobat încheierea unui acord de parteneriat cu reprezentanţii României la Eurovision 2014”, spune Biroul de Presa al Guvernului.

  Conform Notei de fundamentare aprobată la nivelul SGG şi a Cancelariei primului-ministru, “suma totală ce va fi cheltuită din bugetul Direcţiei Strategii Guvernamentale este limitată la 259.250 lei”, mai spune sursa citată.

  România va fi reprezentată la Eurovision de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), cu piesa “Miracle”, câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat pe 1 martie.

  Agenţia MEDIAFAX a solicitat Guvernului în 11 aprilie să precizeze care este suma cu care va sprijini participarea României la Eurovision 2014.

  În urmă cu o zi, pe 10 aprilie, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat participarea României la Eurovision şi un buget de circa 178.000 de euro, la această finanţare asigurată de TVR urmând să se adauge şi un sprijin financiar din partea Guvernului.

  Contactată la momentul respectiv de MEDIAFAX, Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision, a declarat că sprijinul financiar pe care îl va oferi Guvernul nu are nicio legătură cu decizia luată de CA al TVR.

  “Nu are nicio legătură cu Consiliul de Administraţie al TVR. Are mai degrabă legătură cu faptul că vorbim despre imaginea României, că Televiziunea Română este limitată în finanţare anul acesta din cauza situaţiei în care se află şi atunci am ales să încercăm pe la diverse instituţii care ne-ar fi putut ajuta şi am găsit sprijin la Secretariatul General al Guvernului, la cabinetul primului-ministru, care finanţează, în sensul că decontează preproducţia de spectacol şi spectacolul de pe scenă şi un videoclip, care sunt practic cărţile de vizită ale României anul acesta în Europa la Eurovision”, a spus Liana Stanciu.

  Ea nu a spus care este suma pe care o va deconta Guvernul, însă a precizat că Executivul va sprijini prezenţa pe scena Eurovision a celor doi artişti, Paula Seling şi Ovi.

  “(…) Televiziunea Română contribuie cu această taxă, cu taxele de relee, cu acomodarea echipei formate din artişti, adică plăteşte hotelul şi drumul, dar nu poate suporta şi spectacolul şi nimic din zona de PR, nimic din zona de promovare, nimic din zona artistică, pentru că nu sunt bani. Şi atunci m-am dus către instituţia guvernamentală împreună cu cei doi artişti şi am primit sprijin în sensul de decontare a acestor servicii, aceste servicii sunt exclusiv la televiziunea daneză. Ea face şi scenariile şi regia şi show-ul integrat, noi o să primim nişte modalităţi de plată, nişte documente de plată, pe care Secretariatul General al Guvernului le va deconta”, a spus Liana Stanciu.

  Întrebată care este bugetul asigurat de TVR pentru participarea la Eurovision, Liana Stanciu a spus că este în jur de 178.000 de euro. “131.000 de euro este taxa de participare, 14.000 de euro costă releele de transmitere, pentru că vor fi trei transmisiuni în direct, două semnifinale şi o finală, plus costurile de drum şi hotel. Atât poate plăti anul acesta Televiziunea Română”, a mai spus Liana Stanciu.

  Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura în acest an la Copenhaga (Danemarca), pe 6, 8 şi 10 mai, şi va fi transmis în direct în România la TVR.

  România va intra în a doua semifinală a concursului Eurovision, care se va desfăşura pe 8 mai, la Copenhaga, în Danemarca. Finala internaţională a concursului Eurovision va avea loc pe 10 mai.

  Eurovision Song Contest 2014 se va desfăşura în Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa “Only Teardrops”.

  Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa “It’s My Life” (muzică şi versuri Cristian Faur).

  Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

  Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

  Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img