Crescătorii de oi din judeţ prognozează că preţul mieilor de Paşte va rămâne la fel ca şi anul trecut, adică între 10 şi 12 lei/kg viu. Din cauza fătărilor târzii, mieii sunt încă mici, acesta fiind şi motivul pentru care nu se aşteaptă la creşteri de preţuri pentru acest an. Referitor la intenţia ANSVSA de a interzice sacrificările în spaţiile special amenajate, la fel ca în alţi ani, fermierii sătmăreni sunt de părere că este o decizie greşită şi şi-au exprimat convingerea că, în cele din urmă, va fi permis acest lucru.
Fătări târzii, miei încă mici
Crescătorii de oi din judeţul Satu Mare nu se aşteaptă la creşteri de preţuri pentru mieii de Paşte din acest an. “Cred că mieii se vor vinde la fel ca şi anul trecut, undeva între 10 şi 12 lei/kg viu. Nu a fost o iarnă foarte grea, astfel că nu sunt motive serioase pentru creşterea preţului, iar în judeţ sunt puţini cei care cumpără carne de miel de Paşte. De aceea cred că preţul nu va fi mai mare decât cel de anul trecut”, ne-a declarat Grigor Tiution, crescător de oi din Turţ.
Acesta a mai adăugat că în acest an fătările au fost târzii, astfel că mieii sunt deocamdată mici. “Sperăm că până de Paşte să mai crească, să ajungă la 15-20 de kg, să fie numai buni de sacrificat. Am circa o sută de miei de vândut şi sper să-i pot vinde pe toţi. Faţă de altă dată, în acest an nu am fost căutat de firme care să-şi exprime dorinţa de a cumpăra miei. Astfel că ne vom baza pe ceea ce vom putea vinde în piaţă”, a mai spus fermierul din Turţ.
“ANSVSA greşeşte”
Referitor la intenţia Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de a interzice sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate la fel ca în anii precedenţi, fermierul a precizat că este greşită. “Dacă s-ar lua o astfel de decizie, o mare parte dintre miei nu s-ar mai putea vinde. În piaţă, acolo este fixat preţul mieilor şi acolo se vând cel mai bine. Consider că această iniţiativă este greşită şi nu cred că va fi pusă în aplicare. La noi în judeţ este un singur abator autorizat să sacrifice animale. Vă daţi seama ce ar fi acolo dacă s-ar pune în aplicare intenţia ANSVSA. Şi nu sunt astfel de abatoare nici în judeţele limitrofe ca să poţi spune că ai unde să-i duci. Măcar pentru cele două-trei zile de dinainte de Paşte trebuie să existe o derogare care să permită sacrificarea mieilor şi cred că se va întâmpla acest lucru”, a mai spus Grigor Tiution.
Fermierul a mai adăugat că, în cazul în care intenţia ANSVSA va fi pusă în aplicare, pe lângă faptul că aproape jumătate dintre miei nu vor putea fi vânduţi, abatoarele îi vor prelua la un preţ mult mai mic decât cel obţinut pe piaţă, adică între 8 şi 9 lei/kg viu. “Pierde toată lumea. O dată pierdem noi, fermierii, pentru că vom fi nevoiţi să vindem mai ieftin, şi pierd şi cumpărătorii, care vor fi nevoiţi să cumpere carcase de miel din carmangerii la preţuri mult mai mari decât cele existente în piaţă”, a mai spus fermierul din Turţ.
Florin Dura